Limburg neemt tienduizendste signaleringswaaier tegen kindermishandeling in gebruik

15 maart 2019

Vrijdag 15 maart overhandigde gedeputeerde Hans Teunissen de tienduizendste Limburgse signaleringswaaier kindermishandeling. Deze waaier helpt professionals eerste signalen van kindermishandeling in kaart te brengen. Daarnaast geeft de waaier informatie over wat te doen bij vermoedens van kindermishandeling. Het uiteindelijk doel van de signaleringswaaier is kindermishandeling te voorkomen en aan te pakken.

Hans Teunissen: “Kindermishandeling is een onderwerp dat je grijpt, zeker als ouder zijnde, en je niet meer los laat. Wat me persoonlijk bezighoudt, is de vraag hoe we als overheid het gedrag van ouders kunnen beïnvloeden. Daar ligt, naar mijn mening, een van de grootste uitdagingen met betrekking tot kindermishandeling. Namens de ‘Beweging Limburg tegen Kindermishandeling’ worden verschillende communicatiematerialen ingezet om kindermishandeling te voorkomen en aan te pakken. De signaleringswaaier is één van deze communicatiematerialen. Het wordt door professionals gezien als een gemakkelijk instrument om te gebruiken in het dagelijkse werk bij vermoedens van kindermishandeling.”

Verschil maken

Iris de Ridder, aandachtsfunctionaris kindermishandeling bij scholenorganisatie MosaLira, nam de tienduizendste signaleringswaaier kindermishandeling in ontvangst: “Duidelijkheid binnen handbereik. Je wilt graag het verschil maken in het leven van een kind. Bij sommige kinderen is dat ‘a piece of cake’ en lukt je dat als vanzelf en intuïtief. Bij enkele kinderen betekent dit dat je je nek moet uitsteken en dat je iets moet doen waar je je niet gemakkelijk bij voelt. Het ‘niet-pluis-gevoel’, je weet dat iets niet in de haak is en je weet dat jouw actie nodig is. Deze waaier helpt mij om snel de stappen weer voor ogen te krijgen.”

Aanvragen signaleringswaaier

Limburgse organisaties kunnen de signaleringswaaier en diverse andere communicatiematerialen aanvragen bij de ‘Beweging Limburg tegen Kindermishandeling’ via limburgtegenkindermishandeling@prvlimburg.nl. Inmiddels worden er voor de waaier verzoeken ontvangen vanuit verschillende plaatsen in Nederland.