Van stad tot streek: Venray en Horst aan de Maas

28 januari 2019

“De Provincie investeert samen met Limburgse gemeenten en andere partijen in aantrekkelijke steden en centra voor de inwoners en bezoekers van Limburg. Zodat het leven in Limburg nog beter wordt. We laten dan ook graag zien wat er tot nu toe is bereikt.”, zegt gedeputeerde Eric Geurts, verantwoordelijk voor Stedelijke Ontwikkeling. Deze film gaat over Venray en Horst aan de Maas, die samenwerken om hun positie in de regio te versterken. In beide steden speelt cultuur een belangrijke rol.

Venray

Venray is een stad met een levendig centrum en mooie natuur. Kunst en cultuur speelt een belangrijke rol. De kunstroute verbindt op een culturele manier het Odapark, het Sint Annapark en de binnenstad. In het Schoutenstraatje bevinden zich bijvoorbeeld allerlei culturele ondernemers. Aan de noordelijke rand van Venray ligt het Sint Annapark. Het is een prachtig park met veel monumenten. Door de ontwikkelingen in de stad kunnen deze cultuur en natuur behouden worden. In Venray gebeurt nog veel meer om de stad te vernieuwen. Ook het winkelgebied wordt verfraaid, de bibliotheek is verplaatst naar de kern en de leegstand aangepakt. Zo ontstaat een centrum dat ook in de toekomst levendig en aantrekkelijk is.

Horst aan de Maas

Het centrum van Horst aan de Maas is de afgelopen jaren flink gemoderniseerd. Pleinen zijn aantrekkelijker gemaakt, leegstand is aangepakt en er zijn extra parkeerplekken gerealiseerd. Het oude ziekenhuis ’t Gasthoês wordt van een monumentaal gebouw omgetoverd in een multifunctionele ruimte voor álle inwoners van Horst aan de Maas. Tren van Enckevort (accordeonist en toetsenist Rowwen Heze) neemt je mee waarom deze plek voor hem zo belangrijk was én in de toekomst weer wordt.

Stedelijke Ontwikkeling

Provincie Limburg legt de focus in deze coalitieperiode op zowel economische structuurversterking (bevordering van een kenniseconomie via campussen, kennisas, investeringen in MKB) als op sociale structuurversterking, die er onder meer voor moeten zorgen dat inwoners van Limburg deelnemen aan het arbeidsproces en meer zorg voor elkaar en voor hun omgeving op zich nemen. Provincie Limburg brengt met een aantal korte filmpjes in beeld hoe steden en gemeenten op dit moment in ontwikkeling zijn. Variërend van meer groen in de stad tot klassieke of monumentale gebouwen die een verrassende herbestemming krijgen; alles komt aan bod.