Bezoek Ambassadeur aan Limburg

25 januari 2019

De Nederlandse ambassadeur in Berlijn, Wepke Kingma, heeft donderdag en vrijdag een werkbezoek aan Limburg gebracht. Een en ander in het kader van zijn oriëntatiereis langs de Duits-Nederlandse grensregio’s. Kingma is sinds 2017 ambassadeur in Duitsland.

De ambassadeur bezocht onder meer autofabriek VDL Nedcar in Born, de Brightlands Chemelot Campus in Sittard-Geleen en de proefboring voor de Einstein Telescope in Epen. Daarnaast was er een ontmoeting in het Gouvernement aan de Maas te Maastricht. Hier sprak Kingma met het Limburgs provinciebestuur over de samenwerking met Duitsland.

Limburg is als grensprovincie economisch sterk verweven met de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen (NRW). De grensligging heeft ook nadelen. Een van die nadelen heeft te maken met het verschil in wetgeving tussen beide landen. Den Haag heeft intussen Limburg aangewezen als proefregio om eventuele barrières te slechten. Limburg heeft sinds twee jaar samen met Gelderland en Overijssel een eigen vertegenwoordiging in NRW’s hoofdstad Düsseldorf.

Zo bestaat sinds kort een grensoverschrijdende vacaturebemiddeling. En wordt hard gewerkt aan betere treinverbindingen zoals Eindhoven-Venlo-Düsseldorf en Eindhoven-Heerlen-Aken evenals een gezamenlijke aanpak van criminaliteit. Zowel NRW als Limburg investeren miljarden in de kenniseconomie en innovatie. Zo werken de universiteiten van Aken en Maastricht samen bij de ontwikkeling van nieuwe materialen op basis van groene grondstoffen.

Naar Duits voorbeeld (IBA) werkt Limburg op dit moment aan een transformatie van Parkstad Limburg. IBA staat voor Internationale Bau Ausstellung. Het is een beproefd concept om steden en regio’s uit het slop te trekken met vernieuwende projecten. IBA Parkstad is de eerste IBA buiten Duitsland.