Van Stad tot Streek: Gulpen

21 februari 2019

“De Provincie investeert samen met Limburgse gemeenten en andere partijen in aantrekkelijke steden en centra voor de inwoners en bezoekers van Limburg. Zodat het leven in Limburg nog beter wordt. We laten dan ook graag zien wat er tot nu toe is bereikt”, zegt deputé Eric Geurts (Stedelijke Ontwikkeling). Deze film gaat over Gulpen; de stad die de komende jaren nog aantrekkelijker moet worden voor inwoners én bezoekers.

Prachtig gelegen in het heuvelachtige zuiden van de provincie is Gulpen al decennia een belangrijke trekpleister. In de zomermaanden zijn de terrassen langs de Gulp altijd goed gevuld. In de toekomst moet de rivier een nog prominentere plek innemen voor inwoners en toeristen. Daarom wordt er volop gewerkt aan de herinrichting van het gebied.

Een andere belangrijke ontwikkeling in Gulpen bevindt zich op een steenworp afstand van het water. Het gedateerde gemeenschapshuis Timpaan is inmiddels gesloopt. Op deze locatie wordt een park aangelegd. Het ontwerp van het gebied komt tot stand in samenwerking met de bewoners. De naastgelegen Toeristenkerk wordt omgebouwd tot een brede maatschappelijke voorziening. Als alles volgens plan verloopt dan opent de vernieuwde Toeristenkerk eind 2019 de deuren. Een andere bijzondere ontwikkeling, die al is afgerond, is de realisatie van het belevingscentrum bij de Gulpener Bierbrouwerij. Een trekpleister voor jong en oud, inwoner en bezoeker.

In Gulpen gaan fysieke verbetering hand-in-hand met sociale en maatschappelijke initiatieven. Met de nieuwe en al gerealiseerde plannen is Gulpen voor bewoners en bezoekers ook voor de komende decennia een prachtige plek om te bezoeken en te verblijven.

Een en ander maakt deel uit van het beleid van de Provincie Limburg om de economische en sociale structuur van de Limburgse steden te verbeteren. De Provincie heeft voor deze ontwikkeling € 40 miljoen opzij gezet. De focus ligt op zowel economische) als op sociale structuurversterking, die er onder meer voor moeten zorgen dat inwoners van Limburg deelnemen aan het arbeidsproces en meer zorg voor elkaar en voor hun omgeving op zich nemen.

Provincie Limburg brengt met een aantal korte filmpjes in beeld hoe steden en gemeenten op dit moment in ontwikkeling zijn. Variërend van meer groen in de stad tot klassieke of monumentale gebouwen die een verrassende herbestemming krijgen; alles komt aan bod.


Bekijk de video