De streek in het glas en op het bord

11 september 2018

La Saison Culinaire van start

Maandag 10 september opende burgemeester Dieudonné Akkermans van Eijsden-Margraten 'La Saison Culinaire' in Kasteel Wittem waar slager Roy Kusters uit Margraten de nieuwe (heuvelland)wildbitterbal presenteerde. Gedeputeerde Eric Geurts (Toerisme) gaf zijn visie op de 'korte keten' en er waren presentaties van regionale producten. In de periode september tot en met november (traditioneel de oogst- en slachtmaanden) geeft La Saison Culinaire (LSC) extra aandacht aan de promotie van wild, wijn, bier, groenten en fruit uit de regio. Dat gaat van oorsprong tot met het eindproduct: van land naar bord en glas, inclusief telen, bereiding, beleven en genieten.

Versterken positie

LSC wil de positie en bekendheid van streekgastronomie en streekproducten versterken door korte ketens tussen producent en afnemer/consument te realiseren. Mooie, ambachtelijke streekproducten worden vermarkt als het goede leven en geven daarmee indirect een impuls aan bezoekers uit de regio en daarbuiten. Streekgebonden evenementen, streekproducten en locaties die met streekproducten werken zijn terug te vinden via www.lasaisonculinaire.nl en de app van La Saison Culinaire. LSC treedt op als verbinder, aanjager, initiator en facilitator, maar is vooral ondersteuner en promotor van initiatieven uit de markt.
Dieudonné Akkermans, voorzitter van La Saison Culinaire: "Dit is een mooi platform. Wij brengen, als heuvellandgemeenten Cittaslow in, een mondiale beweging die streekproducten centraal zet en de korte keten. Dat gebeurt in samenwerking met VVV Zuid-Limburg en Maastricht Marketing, de producenten en de horeca. Het onderwijs moet nog inhaken."

Vlaai, app en vakmanschap

De ruim 150 bezoekers die de opening bijwoonden startten het genieten met een stuk van de vlaai met een doorsnee van ruim een meter en belegd met een brede variatie aan Limburgs fruit. Daarnaast werd de app van La Saison Culinaire geïntroduceerd; een handig hulpmiddel te gebruiken via internet. Deze is te downloaden via de app store. Gedeputeerde Eric Geurts: "Vanuit mijn portefeuille toerisme is aandacht voor onze mooie streekproducten belangrijk. Toeristen, bezoekers en burgers zoeken naar authentieke producten en de beleving eromheen, de verbinding met het landschap en haar cultuur. Door het grote aanbod van voedsel bij de supermarkten, jaar rond, lijkt toegang tot vers voedsel vanzelfsprekend. Toch is dat niet zo. Landbouw volgt de natuur en voor lokale producenten zijn de seizoenen en het weer dus leidend in het productieproces. De tijd, energie, kennis, en vakmanschap die lokale producenten gebruiken om hun producten te maken moeten we koesteren met elkaar.”

Wildbitterbal en Euregio Maas-Rijn

Slager Roy Kusters presenteerde de nieuwe (heuvelland)wildbitterbal, in samenwerking met jager Robert Puts. Deze wildbitterbal is beschikbaar voor de horeca en een aantal supermarkten in de regio. Voorzitter Akkermans sluit af: “La Saison Culinaire begon als Chateau Maastricht en wil nu verder uitbreiden naar de Euregio Maas-Rijn. Maastricht beseft dat de stad en het heuvelland elkaar perfect aanvullen en versterken. We vermelden ook al de streekmarkten in de hele Euregio Maas-Rijn. We willen in de nabije toekomst verder uitbreiden.”

Meer informatie over La Saison Culinaire en het activiteitenprogramma krijgt u bij projectmanager Maartje Beijsens (maartje.beijsens@lasaisonculinaire.nl) of vindt u via www.lasaisonculinaire.nl


Opening La Saison Culinaire

091_La Saison Culinaire

Tweede van rechts: Roy Kusters presenteerde de nieuwe (heuvel­land)wildbitterbal, in samenwerking met (in het midden) jager Robert Puts. Dieudonné Akkermans (geheel rechts) en Eric Geurts (tweede van links) mochten als eerste proeven.

foto: Focus22