Van stad tot streek: editie Heerlen

20 september 2018

“De Provincie investeert samen met Limburgse gemeenten en andere partijen in aantrekkelijke steden en centra voor de inwoners en bezoekers van Limburg. Zodat het leven in Limburg nog beter wordt. We laten dan ook graag zien wat er tot nu toe is bereikt.”, zegt gedeputeerde Eric Geurts, verantwoordelijk voor Stedelijke Ontwikkeling. Deze film gaat over Heerlen; een voormalige mijnwerkersstad die het rauwe randje uit het verleden niet verdringt, maar juist gebruikt om de toekomst aantrekkelijk te maken. De stad is innovatief, jong en creatief, onaf en op veel plekken is volop ruimte om te experimenteren met nieuwe concepten.

Heerlen; een stad die urban ademt

Heerlen zet niet alleen in op de recente geschiedenis. De stad kende al stedelijke bebouwing in 400 na Christus. Het bewijs daarvan is te vinden in het Thermenmuseum. Daar ligt een van de grootste archeologische monumenten uit de Romeinse tijd in Nederland: het badhuis. De restanten zijn onlangs gerestaureerd. Poppodium de Nieuwe Nor wordt uitgebreid; een groot project dat mede tot stand komt in samenwerking met transformatiemotor IBA Parkstad. De nieuwe nor krijgt een nieuwe zaal erbij waardoor breder geprogrammeerd kan worden en er veel meer mogelijkheden zijn.

Central Park Heerlen

De veranderingen in Heerlen zijn groot, maar nergens worden ze zo zichtbaar als bij het Schinkelkwadrant midden in de stad. Een groot gebied met leegstaande kantoren en winkelpanden wordt gesloopt. Daarvoor in de plaatst komt nieuwbouw met stadswoningen in een parkachtige omgeving. IBA heeft het project omgedoopt tot Central Park Heerlen. Een en ander maakt deel uit van het beleid van de Provincie om de economische en sociale structuur van de Limburgse steden te verbeteren. Provincie heeft voor deze ontwikkeling € 40 miljoen opzij gezet.

Provincie Limburg legt de focus in deze coalitieperiode op zowel economische structuurversterking (bevordering van een kenniseconomie via campussen, kennisas, investeringen in MKB) als op sociale structuurversterking, die er onder meer voor moeten zorgen dat inwoners van Limburg deelnemen aan het arbeidsproces en meer zorg voor elkaar en voor hun omgeving op zich nemen. De vier steden Maastricht, Sittard, Heerlen en Venlo zijn uitgekozen vanwege inwoneraantallen en de sociale en economische betekenis mede vanwege hun ligging ten opzichte van de Limburgse campussen.
Provincie Limburg brengt met een aantal korte filmpjes in beeld hoe steden en gemeenten op dit moment in ontwikkeling zijn. Variërend van meer groen in de stad tot klassieke of monumentale gebouwen die een verrassende herbestemming krijgen; alles komt aan bod.


Film