Limburg pakt kinderarmoede aan

20 september 2018

Limburgs gedeputeerde Marleen van Rijnsbergen bindt samen met een groot aantal partijen de strijd aan tegen kinderarmoede. Donderdag 20 september vond op bassischool de Krokodaris in Venray de aftrap plaats van het project ‘MEEDOEN in Limburg’. Limburg telt 22.000 kinderen in gezinnen die rond het bestaansminimum leven. “Iedereen moet mee kunnen doen in Limburg. Ook álle kinderen.” zegt Van Rijnsbergen. “Dit project komt rechtstreeks ten goede aan de kinderen die het keihard kunnen gebruiken.”

Stichting Leergeld, Jeugdfonds Cultuur en Jeugdfonds Sport hebben gezamenlijk het projectplan ‘MEEDOEN in Limburg’ opgesteld. Ze gaan het ook samen uitvoeren. De bedoeling is om allerlei voorzieningen, die gezinnen zich financieel niet kunnen veroorloven, in natura aan de kinderen aan te bieden. Zoals een lidmaatschap van een sportclub of voor muzieklessen. Bijzondere aandacht gaat uit naar kinderen uit gezinnen waar sprake is van stille armoede, kinderen met een handicap en kinderen met uitzonderlijke talenten. Om die te herkennen wordt samengewerkt met gemeenten, verenigingen, andere fondsen en scholen.

Daarnaast wordt een proef opgestart van het Jeugdfonds Sport Limburg met de Voedselbank in Maastricht voor kinderen uit gezinnen met armoede. Dit wordt ook in samenwerking met andere maatschappelijk partijen zoals JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht) Maastricht gedaan. ‘MEEDOEN in Limburg’ wil door deze samenwerkingen aan te gaan álle kinderen die in armoede opgroeien bereiken. Het project heeft een looptijd van twee jaar.

De Provincie Limburg heeft initiatief genomen om eenmalig 1 miljoen euro extra te investeren in het verlichten van kinderarmoede en daarmee kinderwelzijn te vergroten. Stichting Leergeld, Jeugdfonds Cultuur Limburg en Jeugdfonds Sport Limburg hebben 500.000 euro beschikbaar gekregen voor de uitvoering van hun plan. Daarnaast hebben de gemeenten Weert en Roermond elk een bedrag van 250.000 euro gekregen, eveneens bestemd voor projecten die direct kinderen in armoede ten goede komen.