Grootschalige estafettecontrole op de A67

Gepubliceerd op 14 september 2018 (om 14:10)

Er staat op woensdag 19 september een grote estafettecontrole gepland op verschillende plekken langs de A67. De datum is bewust gekozen: dan is het EDWARD dag. EDWARD staat voor European Day Without A Road Death. Met deze actie vraagt de politie aandacht voor verkeersveiligheid. Ze doet dat in samenwerking met Rijkswaterstaat en de provincies Limburg en Noord-Brabant.

Afleiding

Afgelopen jaar zijn er meer dan 1000 bestuurders bekeurd op de A67. Ongeveer 800 daarvan zijn terug te brengen op telefoongebruik. De politie controleert daarom vooral op afleiding, zoals appen en niet handsfree bellen. Eric Geurts, gedeputeerde Verkeer: “Een aantal seconden de aandacht niet op de weg houden is heel riskant. Check je al rijdend je berichten, dan zie je niet wat er om je heen gebeurt en heb je grote kans op een ongeval. Levensgevaarlijk dus, niet alleen voor jezelf maar ook voor andere weggebruikers. Onderweg zijn is de beste reden om niets te doen met sociale media!”

Landelijke campagne

Op donderdag 13 september 2018 lanceert de Minister de nieuwe landelijke campagne over afleiding in het verkeer. De uitingen die daarbij horen zijn op 19 september zichtbaar langs de A67 en ondersteunen de actie van de politie. Na de actie op 19 september volgen zeker nog 2 controles op de A67, beide wederom gericht op afleiding.

Elk slachtoffer is er één te veel: maak van de nul een punt

In de provincie Limburg werken het Regionaal Overleg verkeersveiligheid Limburg (ROVL), gemeenten, provincie, politie, Rijkswaterstaat, maatschappelijke organisaties en ook scholen samen aan de verkeersveiligheid. Het motto is: maak van de nul een punt. Ze willen bereiken dat álle Limburgers goed opletten in het verkeer en zich niet laten afleiden. Dat is hard nodig, want 90% van alle ongelukken komt door menselijk gedrag; zoals niet opletten, of te hard rijden. Daar kun je dus zelf wat aan doen!