Van Stad tot Streek: Weert

23 november 2018

“De Provincie investeert samen met Limburgse gemeenten en andere partijen in aantrekkelijke steden en centra voor de inwoners en bezoekers van Limburg. Zodat het leven in Limburg nog beter wordt. We laten dan ook graag zien wat er tot nu toe is bereikt”, zegt deputé Eric Geurts (Stedelijke Ontwikkeling). Deze film gaat over Weert; de stads van Filips van Horne.

In deze video wordt aandacht besteed aan de stad Weert. Het jaar 2018 is een speciaal jaar voor Weert. Dit jaar is het ‘Van Horne Jaar’. Het is een eerbetoon aan Filips van Horne die in Weert woonde en samen met Willem van Oranje het verzet leidde tegen de Spanjaarden. Precies 450 jaar geleden werd hij onthoofd in Brussel. Deze gebeurtenis wordt vaak gezien als het begin van de Tachtigjarige Oorlog. Een van de belangrijke momenten in de vaderlandse geschiedenis. Weert is een stad met rijke geschiedenis en dat is ook in de video te zien. De video laat bijvoorbeeld het historische hart van Weert zien: de markt met het Jacob van Horne-museum. Het museum wordt volledig vernieuwd en is vanaf 2020 te bezoeken en beleven. Ook worden de singels van Weert aangepakt. Deze worden op termijn weer gevuld met water, net als in de middeleeuwen. Aandacht voor geschiedenis kan niet zonder aandacht voor de actualiteit. Het centrum wordt groener en schoner, bijvoorbeeld met behulp van fijnstoffilters in parkeergarages. Weert is dus volop bezig om te verfraaien én te verduurzamen.

Een en ander maakt deel uit van het beleid van de Provincie Limburg om de economische en sociale structuur van de Limburgse steden te verbeteren. De Provincie heeft voor deze ontwikkeling € 40 miljoen opzij gezet. De focus ligt op zowel economische) als op sociale structuurversterking, die er onder meer voor moeten zorgen dat inwoners van Limburg deelnemen aan het arbeidsproces en meer zorg voor elkaar en voor hun omgeving op zich nemen.
Provincie Limburg brengt met een aantal korte filmpjes in beeld hoe steden en gemeenten op dit moment in ontwikkeling zijn. Variërend van meer groen in de stad tot klassieke of monumentale gebouwen die een verrassende herbestemming krijgen; alles komt aan bod.