Ruim half miljoen subsidie voor verlichting fietspaden

12 november 2018

De Provincie Limburg draagt in totaal ruim 550.000 euro bij aan verschillende verlichtingsprojecten in de provincie. Het gaat met name om nieuwe of betere verlichting langs schoolfietsroutes in Venray, Bergen, Well, Horst aan de Maas, een fietsroute naar een vakantiepark in Horst aan de Maas, de snelfietsroute in Echt-Susteren en het fietspad langs de N280 tussen Horn en Roermond.

Het grootste subsidiebedrag, € 200.000, gaat naar de aanleg van een dynamische verlichting van de snelfietsroute N276 tussen de kernen Susteren, Echt en Sint Joost. Op deze route zijn de afgelopen jaren diverse verkeersongelukken gebeurd met dodelijk afloop. Behalve de aanleg van de verlichting van het fietspad wordt de onoverzichtelijke situatie bij de Pissumerweg aangepakt. Met de ingreep is een bedrag van ruim € 567.000 gemoeid.

Schoolfietsroutes

De andere bijdragen zijn vooral bedoeld voor de verlichting van populaire schoolfietsroutes. Dat geldt bijvoorbeeld voor het fietspad langs de N280 tussen Horn en Roermond dat over een lengte van twee kilometer wordt verlicht. Deze route is onderdeel van de snelfietsroute Weert-Roermond en wordt behalve door veel scholieren ook gebruikt door fietstoeristen. Aanleg van de verlichting kost in totaal € 150.000, de Provincie Limburg dekt de helft.

Dynamisch

In de gemeente Venray, in de bossen tussen Geijsteren en Oostrum, wordt over een lengte van 2,6 kilometer de weg nog dit jaar dynamisch verlicht. Hierbij wordt gebruikt gemaakt van speciale technieken zodat de vleermuizenpopulatie in het gebied zo weinig mogelijk hinder ondervindt van het licht. De kosten van dit project bedragen in totaal € 100.000, de Provincie Limburg neemt ook hier de helft de helft voor haar rekening. De Brugweg in Well wordt over een lengte van 600 meter met eenzelfde systeem uitgerust voor een bedrag van € 25.000. Nieuwe verlichting van de weg tussen Broekhuizenvorst en Swolgen kost € 100.000. De Provincie neemt ook hier de helt van de kosten voor haar rekening. Tenslotte start de gemeente Horst op korte termijn met de aanleg van verlichting op de toegangswegen naar de recreatieparken van Centerparcs. De kosten bedrag € 200.000, de Provincie fourneert € 87.500.

Veiligheid

De gedeputeerde Eric Geurts, verantwoordelijk voor Fietsinfrastructuur, noemt de investeringen in verlichting belangrijk. “Natuurlijk”, zegt hij. “Er zijn nog altijd te veel verkeersslachtoffers te betreuren. Betere verlichting zorgt voor meer veiligheid. Vanzelfsprekend betaalt de Provincie Limburg daaraan mee.”

In Limburg geloven we in mobiliteit zonder grenzen. We spelen in op nieuwe ontwikkelingen die reizen duurzamer, veiliger en prettiger maken. Deze fietsverlichtingsprojecten zijn daar een voorbeeld van. Lees meer op mobiliteitzondergrenzen.nl.