Nederweert en Roerdalen sluiten aan bij nieuwe Limburgse ArcheoRoute

29 november 2018

Woensdag 28 november onthulde gedeputeerde Hans Teunissen in Nederweert en Roerdalen de locaties van de nieuwe Limburgse ArcheoRoute. Archeologische vindplaatsen en verhalen liggen veelal verborgen en gesloten in de aarde onder onze voeten. De ArcheoRoute gaat deze tot nu toe gesloten vindplaatsen ‘openen’. Met moderne technieken wordt het archeologisch verhaal verteld. De archeologische vindplaatsen worden gemarkeerd met een 2,2 meter hoge stalen speer. Door deze combinatie wordt archeologie meer zichtbaar en beleefbaar voor iedereen.

Hans Teunissen, gedeputeerde Archeologie: “Limburg is de rijkste archeologische provincie van Nederland. Om archeologie voor de inwoners en bezoekers van onze provincie meer zichtbaar en beleefbaar te maken, hebben we het initiatief genomen voor de ArcheoRoute. We willen dat archeologie onderdeel wordt van ons eigen verhaal en onze eigen omgeving. ” Met de onthulling in Nederweert en Roerdalen wordt tevens een spelelement voor de ArcheoRoute gelanceerd: ArcheoGo. Bezoekers kunnen dan per locatie een 3D-element van een archeologisch icoon verzamelen.

Parelketting

In de gemeenten Beesel, Weert en Venray werden begin oktober de eerste speren geplaatst. Vandaag volgen Nederweert en Roerdalen en nog dit jaar sluit ook Eijsden aan. Vervolgens worden begin volgend jaar nog acht locaties onthuld, ook in Midden- en Zuid-Limburg. Het uiteindelijke resultaat is een parelketting van beleefbare archeologische vindplaatsen door heel Limburg.

De ArcheoRoute, die mede mogelijk wordt gemaakt door de deelnemende gemeenten en Limburg Marketing, is onderdeel van het programma ‘Archeologie in de Etalage’. “Sinds 2015 is de Provincie Limburg actief om archeologische verhalen boven het maaiveld te tillen en te verbinden met de samenleving. In dat kader is bijvoorbeeld ook het provinciaal archeologisch depot verhuisd naar de Vondst, het nieuwe centrum voor Archeologie in Limburg, in de voormalige bibliotheek aan het Raadhuisplein in Heerlen”, aldus Teunissen.

Digitale technieken

De ArcheoRoute zorgt ervoor dat de bijzondere archeologische verhalen met de nieuwste digitale technieken zichtbaar worden gemaakt. De boodschap bij de vindplaatsen is: ‘Hier op deze plek heeft zich een bijzonder verhaal afgespeeld. Ga mee de geschiedenis in en ontdek de link met het heden!’. Er wordt daarbij gebruik gemaakt van ‘mixed reality’, die gebruikers de “echte wereld” toont (zoals in Augmented Reality), maar hierin levensechte virtuele objecten projecteert (zoals in Virtual Reality). Dat maakt dit project zeer vernieuwend.

Bezoekers herkennen archeologische vindplaatsen aan een landmark in de vorm van een speer. Ter plaatse wordt via een app (via de App Store en Google Play te downloaden) op de smartphone het archeologische verhaal tot leven gebracht. De website www.archeoroutelimburg.nl informeert bezoekers over alle vindplaatsen en biedt aanvullende informatie en verwijzingen naar musea. Alle verhalen worden verteld in het Nederlands, Duits en Engels.