Wereldwijd parlement van jeugdburgemeesters vestigt zich in Maastricht

21 maart 2018

Het United World College (UWC) Maastricht richt een uniek “wereldwijd parlement van jeugdburgemeesters” op in Maastricht. Hiermee worden de doelstellingen omarmd van het Global Parliament of Youth Mayors (GPyM), dat zich richt op het oplossen van mondiale vraagstukken op het gebied van klimaatverandering, armoede, migratie, mobiliteit en veiligheid. Daarnaast zet de oprichting van het GPyM het internationale onderwijs in Limburg als vestigingsklimaatfactor nog beter op de kaart. De Provincie Limburg ondersteunt het project voor een periode van twee jaar met een jaarlijkse bijdrage van € 300.000,-.

Het UWC in Maastricht is de enige plek in Nederland waar dit programma duurzaam gerealiseerd kan worden. Het is namelijk de enige internationale school waar studenten ook daadwerkelijk kunnen verblijven. Het doel is om jaarlijks twintig internationale studenten uit alle lagen van de bevolking, die het GPyM gaan vormen, te laten starten met een tweejarige internationale opleiding aan het UWC Maastricht.

Gedeputeerde Onderwijs Hans Teunissen: “Het programma GPyM, naar het boek van Benjamin Barber: If Mayors Ruled the World: Dysfunctional Nations, Rising Cities, legt een verbinding tussen mondiale problematiek en provinciale en euregionale opgaven. Met de oprichting van een wereldwijd parlement van jeugdburgemeesters vestigen we de aandacht op het excellente internationale onderwijs in Limburg, Daarmee wordt één van onze belangrijke vestigingsklimaatfactoren onderstreept. Het programma van het jeugdparlement richt zich verder op het leggen van verbindingen tussen voortgezet onderwijsinstellingen in de euregio.”