Lagerhuisdebat in het Gouvernement

1 maart 2018

Dit jaar gaat BNNVARA voor de twintigste keer op zoek naar het beste debat- en speechtalent in Nederland! Elk jaar strijden zo’n tweehonderd teams om de titel van beste debatschool van Nederland en wordt uit zo’n tweeduizend leerlingen de beste redenaar van Nederland gekozen. In de provincie Limburg vindt de voorronde plaats op 1 maart 2018 in het Gouvernement aan de Maas.

De jonge debaters buigen zich over prikkelende stellingen. De specifieke stellingen in Limburg zijn: Het glooiend heuvellandschap van Zuid-Limburg moet op de Unesco Wereld Erfgoedlijst. Limburg moet streven naar bevolkingsgroei en nieuwkomers omarmen. Geld steken in projecten om jongeren die zonder werk en opleiding thuis zitten is zinloos.


Gedeputeerde Werk en Welzijn Marleen van Rijnsbergen sprak de jongeren toe tijdens haar openingswoord: "Wat geweldig om deze zaal, waar normaal Statenleden zitten, vol met jonge mensen te zien zitten. Laat jullie stem horen!"

Deelnemers vanuit Limburg:

BC Broekhin Roermond
Blariacumcollege Venlo
College Den Hulster Venlo
Dendron College Horst
Het College Weert
Lyceum Schondeln Roermond
Raayland College Venray
SG Sint Ursula Horn
Sint Maartenscollege Maastricht 
Sophianum Gulpen
Stella Maris College Meerssen

Opzet competitie

Elk jaar kunnen alle middelbare scholen in Nederland zich aanmelden voor de competitie. In iedere provincie worden vervolgens voorrondes georganiseerd. Daar worden verschillende soorten debatten gevoerd, waaronder vaste rollen debatten, 360-graden debatten en 1-op-1 debatten. Ook is er een speechwedstrijd. Aan het einde van elke provinciale wedstrijddag wordt één winnend team aangewezen dat doorgaat naar de landelijke achtste- en kwartfinales in Hilversum en wordt de beste speech van de dag gekozen. De landelijke finale wordt dit voorjaar uitgezonden bij BNNVARA op NPO 2. Het winnende debatteam en de beste redenaar brengen samen met jongerenorganisatie HOPE XXL een bezoek aan de Verenigde Naties in New York!