Koning opent Groene Loper Maastricht

29 maart 2018

Koning Willem-Alexander opende vandaag samen met minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat de zogeheten Groene Loper in Maastricht. In aanwezigheid van gouverneur Theo Bovens en Maastrichts burgemeester Annemarie Penn-te Strake  onthulde de Koning het kunstwerk 'D’n Ingel Ingel vaan Mestreech’. De openingshandeling aan de rotonde van de Scharnerweg trok veel belangstelling van omwonenden en andere geïnteresseerden.

De Groene Loper is de naam van de ruim twee en een halve kilometer lange strook waar vroeger de snelweg A2 met vele stoplichten dwars door Maastricht liep. De snelweg is de afgelopen jaren ondertunneld, kosten € 1,2 miljard. Ook de Provincie de gemeenten Maastricht en Meerssen hebben hier aan bijgedragen.

Op het dak van de tunnel is een park aangelegd met wandelpaden en veel groen. Oude flats zijn gesloopt en in de komende jaren is er plaats voor nieuwe huizen.

Een voorbeeld

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat noemde de uitvoering van de tunnelaanleg en de groene loper in Maastricht een voorbeeld. “Dit is wat ik voor ogen heb als er nieuwe infrastructuur moet worden aangelegd. Vooral de leefbaarheid van de bewoners moet verbeteren. Het was vroeger voor de omwonenden geen pretje, deze snelweg, en ook niet tijdens de bouw van de tunnel. Ik realiseer me dat. Het is een topprestatie van de duizenden medewerkers geweest dat het draagvlak is gebleven.”

De Engel van Maastricht

Het door Koning Willem Alexander onthulde 7,5 meter hoge beeld ‘D'n Ingel vaan Mestreech’ op de rotonde van de Scharnerweg is een cadeau van de tunnelbouwers aan de inwoners van Maastricht. Het beeld is gemaakt door kunstenaar Wil van der Laan uit Bunde.


Koning opent Groene Loper Maastricht