Van stad tot streek: editie Valkenburg aan de Geul

31 juli 2018

“De Provincie investeert samen met Limburgse gemeenten en andere partijen in aantrekkelijke steden en centra voor de inwoners en bezoekers van Limburg. Zodat het leven in Limburg nog beter wordt. We laten dan ook graag zien wat er tot nu toe is bereikt.”, zegt gedeputeerde Eric Geurts, verantwoordelijk voor Stedelijke Ontwikkeling. Deze film gaat over de stad Valkenburg aan de Geul, toeristische hoofdstad van Limburg, vestingstad én wereldwielerstad.

Bijzondere parel

Valkenburg is een bijzondere parel in het Heuvelland, centraal gelegen tussen Heerlen (13km) en Maastricht (12km) en onderdeel van de Euregio Maas-Rijn. Om haar regionale centrumfunctie stevig verankerd te houden is en wordt geïnvesteerd in herbestemming van rijksmonumenten, zoals het Pradoegebouw. Dat staat al jaren leeg en wordt een hoogwaardig designhotel. De prachtige stadspoorten, de oude gracht in het Halderpark, de Kasteelruïne en de Geulkades zijn opgeknapte middeleeuwse bouwwerken die het imago van Valkenburg als Vestingstad en toeristische hoofdstad van Limburg versterken.

Wereldwielerstad

Valkenburg probeert ook nieuwe doelgroepen toeristen aan zich te binden. In de wereldwielerstad van Zuid-Limburg is de fietsende gast erg belangrijk. Die komt in de toekomst nog meer aan zijn trekken op het voormalige terrein van brouwerij De Leeuw. Daar komt een hypermodern concept genaamd Par’course met verschillende faciliteiten op het gebied van fiets-roei-, en hengelsport. Het Walramplein is het sluitstuk van het opknappen van Vestingstad Valkenburg. Het vormt straks het startpunt voor een ontdekkingstocht door een middeleeuwse stad die door de recente vernieuwingen alleen maar nog meer te bieden heeft.

Structuurversterking

Een en ander maakt deel uit van het beleid van de Provincie om de economische en sociale structuur van de Limburgse steden te verbeteren. De Provincie heeft voor deze ontwikkeling € 40 miljoen opzij gezet. De focus ligt in deze coalitieperiode op zowel economische structuurversterking (bevordering van een kenniseconomie via campussen, kennisas, investeringen in MKB) als op sociale structuurversterking, die er onder meer voor moeten zorgen dat inwoners van Limburg deelnemen aan het arbeidsproces en meer zorg voor elkaar en voor hun omgeving op zich nemen. De centra van Maastricht, Sittard, Heerlen en Venlo zijn uitgekozen vanwege inwoneraantallen en de sociale en economische betekenis mede vanwege hun ligging ten opzichte van de Limburgse campussen.

Variatie

Provincie Limburg brengt met een aantal korte filmpjes in beeld hoe steden en gemeenten op dit moment in ontwikkeling zijn. Variërend van meer groen in de stad tot klassieke of monumentale gebouwen die een verrassende herbestemming krijgen; alles komt aan bod.