Gedeputeerde Twan Beurskens verheugd met start renovatie passagiersterminal

Gepubliceerd op 26 februari 2018 (om 16:30)

In de zomer van 2017 is aangegeven dat de passagiersterminal wordt gemoderniseerd. In januari is een start gemaakt met de renovatie. Als eerste wordt de binnenkant aangepakt. Voor de nieuwe gevel heeft MAA bij de gemeente Beek een vergunning aangevraagd. Deze vergunning wordt beoordeeld door de dorpsbouwmeester.

De terminal is begin jaren tachtig gebouwd en heeft, op een paar kleine aanpassingen na, nooit een renovatie of opknapbeurt gehad. Zowel interieur als exterieur zijn verouderd en toe aan modernisering. Met het oog op korte en middellange ontwikkelingen op het gebied van passagiersvluchten is het noodzakelijk om de terminal op een zodanige wijze aan te passen en weer aantrekkelijk te maken voor passagiers, dat de terminal nog eens 15 jaar vooruit kan. Ook het voorterrein zal worden gerenoveerd zodat er een betere doorstroming komt van het verwachte verkeer en er ook meer ruimte en rust wordt gecreëerd voor passagiers.

Moderne uitstraling

De terminal krijgt een bij deze tijd passende uitstraling. Met name aan de buitenkant zal dit zichtbaar worden met een in het oog springende gevel. De investering vergroot de waarde van de terminal, de luchthaven wordt aantrekkelijker voor passagiers, voor de exploitant en voor luchtvaartmaatschappijen.

Gedeputeerde Twan Beurskens hierover: “Ik ben verheugd dat ik u nu kan mededelen dat de huidige exploitant van het vliegveld Maastricht Aachen Airport is gestart met de verbouwing en opwaardering de passagiersterminal. We zijn er een tijdje mee bezig geweest. Dan is het mooi dat nu de renovatie ook echt start. De gevel zal een markant en kenmerkend beeld geven van het vliegveld als je over de A2 rijdt”

Ook Wethouder Wachelder is blij met de ontwikkelingen: “De gemeente Beek is zeer verheugd dat de passagiersterminal wordt aangepakt en een frisse en moderne uitstraling krijgt. Het betreft immers een belangrijke entree voor bezoekers aan Zuid-Limburg. Wij zijn ervan overtuigd dat deze nieuwe uitstraling bijdraagt aan het realiseren van de ambitie van de luchthaven om in de toekomst 700.000 passagiers te verwerken”.

De totale kosten voor de opwaardering worden voornamelijk gedekt uit reeds beschikte en of aanwezige middelen bij MAABI BV (eigenaar is van de terminal en concessiegever aan MAA BV).
De dekking die van de Provincie wordt gevraagd bestaat uit door Provinciale Staten beschikbaar gesteld krediet van € 1,5 miljoen (9 oktober 2015) en een additioneel bedrag van € 500.000 te dekken uit de budgetten vallend onder de bereikbaarheidsmiddelen Verkeer en Vervoer, Toerisme en Rijks- en veiligheidstaken.

De architect van de revitalisatie van de passagiersterminal is Phidias Community Innovation uit Urmond. Onder leiding van Joop Petit heeft een team van architecten en specialisten gewerkt aan het renovatieplan van de terminal. Andere betrokken partijen zijn onder andere BAS Bouw, Vanderlande en Trilux. Opdrachtgevers zijn Provincie Limburg en Maastricht Aachen Airport B.V.

De oplevering van de gerevitaliseerde passagiersterminal zal in fasen plaatsvinden. Gevels en interieur medio mei 2018 en het voorterrein in het najaar van 2018.