Van stad tot streek: editie Venlo

21 december 2018

“De Provincie investeert samen met Limburgse gemeenten en andere partijen in aantrekkelijke steden en centra voor de inwoners en bezoekers van Limburg. Zodat het leven in Limburg nog beter wordt. We laten dan ook graag zien wat er tot nu toe is bereikt.”, zegt gedeputeerde Eric Geurts, verantwoordelijk voor Stedelijke Ontwikkeling. Deze film gaat over Venlo; de grootste stad van Noord-Limburg, en tweede stad van de provincie. Venlo is een echte handels-, transport- en industriestad, maar ook voor kennis, winkelen, onderwijs en historie ben je hier op het juiste adres.

Historie zichtbaar maken

De historie van de stad is zichtbaar bij elke stap die je zet. Door prachtige oude panden een herbestemming te geven wordt deze historie ook voor de toekomst bewaard. Zoals in de Puddingfabriek. Deze wordt omgebouwd tot aantrekkelijke woningen. Midden in de stad wonen in zo’n prachtig pand. Wie wil dat nou niet?

Jongeren in de stad

In het centrum van Venlo wordt hard gewerkt om jongeren naar de stad te krijgen. University College Venlo, gelieerd aan Maastricht University, verhuist bijvoorbeeld naar de binnenstad. Venlo wil zich blijven ontwikkelen als studentenstad én kennisstad.

Cultuur in het centrum

Ook museum Van Bommel van Dam gaat verhuizen. Het museum voor moderne kunst verhuist naar het voormalig postkantoor aan de Keulsepoort en wordt daarmee een culturele ontmoetingsplek midden in de stad. Deze nieuwe plek moet leiden tot meer bezoekers voor het museum en daarmee een belangrijke culturele hotspot voor Venlo en heel Limburg.

De Maas als pleisterplek

In de Venlose wijk Q4 wordt de parkeerplaats langs de Maas een aanlegplek en verblijfplaats voor riviercruises. De parkeerplaats verandert in een park aan het water. Een mooie poort naar de stad en een mooie aanvulling op de al bestaande Maasboulevard.

Slimme werkstad

Venlo is hard aan het werk. De historische binnenstad is opgeknapt en het winkelaanbod uitgebreid. Wonen, werken, cultuur en educatie komen samen. Venlo wil van werkstad een ‘slimme werkstad’ worden die voor nog meer mensen aantrekkelijk is.

Provincie Limburg legt de focus in deze coalitieperiode op zowel economische structuurversterking (bevordering van een kenniseconomie via campussen, kennisas, investeringen in MKB) als op sociale structuurversterking, die er onder meer voor moeten zorgen dat inwoners van Limburg deelnemen aan het arbeidsproces en meer zorg voor elkaar en voor hun omgeving op zich nemen. De vier steden Maastricht, Sittard, Heerlen en Venlo zijn uitgekozen vanwege inwoneraantallen en de sociale en economische betekenis mede vanwege hun ligging ten opzichte van de Limburgse campussen.
Provincie Limburg brengt met een aantal korte filmpjes in beeld hoe steden en gemeenten op dit moment in ontwikkeling zijn. Variërend van meer groen in de stad tot klassieke of monumentale gebouwen die een verrassende herbestemming krijgen; alles komt aan bod.


Zie hoe Venlo verandert

Stedelijke ontwikkeling Venlo