Limburgse sporttalenten in de schijnwerpers

17 december 2018

In een vol Theaterhotel De Oranjerie in Roermond vond vanavond de uitreiking plaats van de Go for Gold Sportprijs Limburg 2018. Op de feestelijke avond, bijgewoond door talloze vertegenwoordigers uit de Limburgse sportwereld, werd teruggeblikt op het afgelopen sportjaar. Verder stond de jeugd centraal: jong talent werd volop in de schijnwerpers gezet.

Uitreiking

Tom Dumoulin werd uitgeroepen tot sportman van het jaar. De wielrenner uit Maastricht kende een sterk seizoen, en werd onder meer tweede in de Tour de France en de Ronde van Italië.

Sportvrouw van het jaar werd Demi Schuurs. De tennisster won diverse toernooien in het dubbelspel, bereikte de kwartfinale van de US Open en behaalde van alle tennissers in het circuit de meeste titels.

Sportploeg van het jaar werd Fortuna Sittard. Na zestien jaar in de eerste divisie promoveerde de voetbalclub naar de eredivisie, waarin dit seizoen eveneens goed wordt gepresteerd.

Sporttalenten

Ook in de categorie sporttalent werd een prijs uitgereikt: Mark van Dijk was de gelukkige. Judoka Van Dijk uit Egchel presteerde uitstekend in 2018. Hij behaalde een zilveren medaille op het WK individueel onder achttien jaar, en een bronzen plak op de Jeugd Olympische Spelen in Buenos Aires. Laura de Vaan ontving de prijs voor sporter met een beperking. De Vaan, die de discipline handbike beoefent, deed in vele wedstrijden van zich spreken. Ze werd wereldkampioen tijdrijden, won het wereldbekerklassement, werd Nederlands kampioen tijdrijden en won ook nog eens het Nederlands kampioenschap op de weg.

Fonds

Tevens maakte gedeputeerde Ger Koopmans de start bekend van een fonds, met als doel om sporttalenten met een beperking te ondersteunen in hun trainingsprogramma’s op weg naar de Paralympics in Tokio van 2020. Het provinciebestuur voelt zich gemotiveerd door de onverzettelijkheid van sporters als rolstoeltennisser Sam Schröder. Voor het fonds wordt, tot 2020, jaarlijks een bedrag van 50.000 euro beschikbaar gesteld.

Oeuvreprijs

De speciale oeuvreprijs ging naar Bennie Ceulen. Ceulen stopte dit jaar als perschef van Team Sunweb, na een lange loopbaan in de wielerwereld. Hij was zelf een verdienstelijk profrenner, en schreef na zijn sportloopbaan dertig jaar lang over wielrennen voor Dagblad de Limburger en het Limburgs Dagblad. Bovendien maakte Ceulen deel uit van de organisatie die het WK Wielrennen in 2012 naar Limburg haalde.