Lieke Martens en Tom Dumoulin Limburgse sporters van het jaar

19 december 2017

In het Parkstad Limburg Theater in Kerkrade werd tijdens een feestelijke bijeenkomst op maandag 18 december de Provinciale Sportprijs Limburg 2017 uitgereikt. Lieke Martens, ’s werelds beste voetbalster, werd beste sportvrouw van het jaar. Tom Dumoulin werd gekozen tot beste sportman.

Sportvrouw van het jaar

Voetbalster Lieke Martens werd sportvrouw van het jaar. Haar carrière schoot in de hoogste versnelling dit jaar. De Europese titel van de dames in eigen land waren voor een groot deel te danken aan de ster van Oranje uit Bergen, tevens beste speelster van het toernooi. Ze trok naar FC Barcelona, waar ze de Lionel Messi van de vrouwen wordt genoemd. Ze werd uitgeroepen als de beste van Europa en even later ook de beste speelster van de wereld.

Lieke Martens was zelf niet aanwezig tijdens de Limburgse Sportprijs. Haar prijs werd in ontvangst genomen door haar ouders
Lieke Martens was zelf niet aanwezig tijdens de Limburgse Sportprijs. Haar prijs werd in ontvangst genomen door haar ouders.

Sportman van het jaar

Wielrenner Tom Dumoulin is Limburgs sportman van het jaar geworden. Dumoulin werd de eerste Nederlandse mannelijke winnaar van de Ronde van Italië. De renner van Team Sunweb pakte ook zijn eerste wereldtitel. Hij won met overmacht het wereldkampioenschap tijdrijden in het Noorse Bergen.

De voor beste Limburgse sporter van het jaar werd in ontvangst genomen door Bennie Ceulen, perschef van Team Sunweb
De voor beste Limburgse sporter van het jaar werd in ontvangst genomen door Bennie Ceulen, perschef van Team Sunweb.

Sportploeg van het jaar

Sportploeg van het jaar werd VVV Venlo. VVV Venlo maakt dit jaar weer goede sier in de Eredivisie. VVV werd met overmacht kampioen van de Jupiler League. Een sterk collectief, makkelijk scorend en vechtend voor elkaar.

Limburgse sportploeg van het jaar, VVV Venlo
Limburgse sportploeg van het jaar, VVV Venlo

Talent van het jaar

Voetballer Perr Schuurs werd verkozen tot talent van het jaar. Per Schuurs is nog maar zo jong en toch al de aanvoerder van Fortuna Sittard, dat een goed seizoen doormaakt. Onder aanvoering van Perr deed Fortuna het uitstekend in de eerste periode. En dat bleef niet onopgemerkt. Het inmiddels door Ajax overgenomen toptalent werd uitgeroepen tot beste speler van de Jupiler League in die eerste periode.

Perr Schuurs ontvangt de prijs voor Limburgse sporttalent uit handen van Jo Schlangen, wethouder Sport gemeente Kerkrade
Perr Schuurs ontvangt de prijs voor Limburgse sporttalent uit handen van Jo Schlangen, wethouder Sport gemeente Kerkrade.

Beste sporter met een beperking

Handbikester Laura de Vaan uit Baexem won de prijs voor de beste sporter met een beperking. Ze is al jaren toonaangevend in Nederland als het gaat om het handbiken. Laura de Vaan laat geen spaan heel van haar concurrenten in eigen land. Ze werd daarom weer nationaal kampioen tijdrijden én op de weg. Internationaal is ze ook de bewezen grote topper met zilver op het WK tijdrijden en zilver op het WK op de weg.

Handbikester Laura de Vaan uit Baexem
Handbikester Laura de Vaan uit Baexem.

Oeuvreprijs

Ook werd dit jaar weer de ‘Sport Award’ uitgereikt. Dit jaar werd Huub Stevens geëerd met deze oeuvreprijs. De ‘Sport Award’ is een prijs die wordt uitgereikt aan een Limburgse sportpersoonlijkheid als erkenning voor het totale ‘sportoeuvre’ dan wel levenswerk als actief sporter, trainer, official en/of kaderlid.

Oud-voetballer en gevierd trainer Huub Stevens wint tijdens de Sportprijs Limburg de Oeuvreprijs
Oud-voetballer en gevierd trainer Huub Stevens wint tijdens de Sportprijs Limburg de Oeuvreprijs.

De winnaars werden gekozen door een vakjury en het Limburgse publiek.