Extra provinciale bijdrage voor Venray

22 december 2017

De gemeente Venray ontvangt van de Provincie Limburg een bijdrage van acht ton voor onder meer het opknappen van het centrum. Het geld is bedoeld voor een nieuwe invulling van de vroegere AH-supermarkt, de aanpak van de winkelleegstand en maatregelen rondom het Gouden Leeuwplein.

De subsidie van de Provincie Limburg komt bovenop de eerdere bijdrage van € 4,5 miljoen voor de revitalisering van de stedelijke ontwikkeling van Venray, zoals de verbouwing van de schouwburg. Daarnaast is het geld bedoeld voor het educatiecentrum in het Odapark en de projecten Via Venray en San Damiano.

Cultuur in de etalage

Met deze extra bijdrage kan onder meer de bibliotheek in het voormalige AH-pand worden gevestigd en verplaatst naar het kernwinkelgebied. Tevens wordt het Gouden Leeuwplein door vergroening opgewaardeerd en wordt het Gouden Leeuwpad getransformeerd tot een ‘poort’ naar Schouwburgplein. Als onderdeel van het project ‘Cultuur in de etalage’ komt in de leegstaande winkelpanden ruimte voor ‘cultureel’ ondernemerschap. Ook een kunstroute van Sint Anna naar het Odapark en een jaarlijks cultureel evenement moeten het centrum aantrekkelijk maken.

De € 800.000 komen uit de potjes Stedelijke Ontwikkeling en Aanpak Winkelleegstand. Voor Stedelijke Ontwikkeling is vanuit de Provincie € 32 miljoen beschikbaar; dat wil zeggen voor projecten in de grotere steden Maastricht, Sittard, Heerlen en Venlo. Voor andere centra met een regionale functie waaronder dus Venray, is in totaal acht miljoen euro gereserveerd. Voor de Aanpak Winkelleegstand is provincie breed € 2 miljoen beschikbaar. Wethouder Jan Loonen is blij met de bijdrage: “Met dit bedrag kunnen wij verder aan de slag met de uitvoering van een aantal deelprojecten uit de Centrumvisie die wij vorig jaar hebben vastgesteld. Samen met het aanjaagteam Centrum hebben wij ons als doel gesteld om het kernwinkelgebied van Venray compacter en aantrekkelijker te maken. De bijdrage van de Provincie is meer dan welkom.”

Centrumplan

“Als Provincie ondersteunen we plannen die de structuur en onderlinge sociale verbindingen versterken”, zegt gedeputeerde Eric Geurts, verantwoordelijk voor Stedelijke Ontwikkeling. “Venray wil haar positie als tweede stedelijke kern in de regio versterken en heeft daarvoor onder meer een gedegen centrumplan opgesteld. Daar leveren we graag een bijdrage aan.” Hans Teunissen (gedeputeerde Retail) vult aan: “Winkelleegstand aanpakken door cultuur te verbinden met shoppen is een vernieuwend concept waar we van kunnen leren en daarom ondersteunen we dat graag.” Uitgangspunt voor de Provincie is dat de subsidie direct leidt tot concrete resultaten. Daarom moet al in het eerste kwartaal van 2018 begonnen zijn met de werkzaamheden. In 2020 moet de oplevering plaatsvinden.

Kerk

Onderdeel van de renovatie van het Venrayse centrum is ook een ingrijpende renovatie van de grote kerk. De Provincie laat weten dat een subsidieaanvraag voor dit project nog in behandeling is.