Vijftien BAT-woningen in Landgraaf

9 maart 2023

Woningcorporatie HEEMwonen uit Kerkrade ontwikkelt samen met bouwbedrijf Habenu vijftien levensloopbestendige woningen in Landgraaf. Zeven woningen aan de Prins Bernardstraat en acht woningen aan de Mgr. Hanssenstraat. Daarvoor zijn 28 duplex woningen gesloopt.

Door de verouderde en bouwkundig slechte huizen uit de markt te halen, is er plaats om deze levensloopbestendige woningen te bouwen. De nieuwe woningen voldoen aan meer dan de BENG-norm. Dit wil zeggen dat de woningen bijna energieneutraal zijn. De woningen worden toegewezen aan senioren die wonen binnen de gemeente Langraaf.

Alle vijftien woningen zijn ontwikkeld met een BAT 4 score. BAT is de afkorting voor Bouw Advies Toegankelijkheid. BAT 4 wil zeggen dat een woning geschikt is voor rolstoelgebruikers én geschikt is voor zorg. Naast het bed is een ruimte zonder obstakels voor een tillift en voor een douche-toiletrolstoel. Direct naast de zeven woningen aan de Prins Bernardstraat bouwt Nobama Care een zorgcomplex voor eigen cliënten. Nobama Care is een Zuid-Limburgse zorgaanbieder voor kleine woonvormen met 24-uurszorg. HEEMwonen gaat samenwerken met Nobama Care, zodat bewoners van de woningen zorg van hen kunnen ontvangen.

De woningen hebben alle functies op de begane grond, plus extra (slaap)kamers op de eerste verdieping. In samenwerking met Nobama Care wordt het netwerk voor het domoticasysteem aangelegd. De woningen krijgen een hogere isolatiewaarde dan wettelijk noodzakelijk is. Ook is er aandacht voor natuurinclusief bouwen door het inmetselen van vogelkasten en vleermuiskasten.

De woningen hebben een oppervlakte van 85 m2 en zullen worden aangeboden voor een huurprijs van € 633,- per maand.

Provinciale subsidie

Dit plan sluit aan bij het doel van de Stimuleringsregeling Wonen om passende woningen te maken voor mensen met een hulpvraag én woningen die duurzaam zijn. Hiermee voldoet het initiatief aan meerdere eisen van deze subsidieregeling. Ook werd aan de overige voorwaarden voldaan, zoals het hebben van een onrendabele top, veroorzaakt door het voldoen aan die eisen. Daardoor kon subsidie worden gegeven.

Kijk voor meer informatie op de pagina Stimuleringsregeling Wonen 2020-2023.