Kraptekansen in kaart tijdens evenement

13 december 2022

Was u erbij op maandag 28 november in de Maaspoort in Venlo? Bij Kraptekansen, hét Limburgse evenement over HR in tijden van een roerige arbeidsmarkt en ingrijpende transities. Een dag met nieuwe inzichten en concrete oplossingen.

Nadat Tom Jessen de aftrap deed en een tafelsessie voorzat die duiding gaf aan de dag, hield professor Jan Rotmans een keynote speech over de belangrijke transities van nu en de komende jaren en hun invloed op personeel en personeelsbeleid. Hierna konden alle genodigden zelf een dagprogramma samenstellen uit verschillende presentaties en workshops.

Aantrekkelijk voor internationale werknemers

Provincie Limburg organiseerde de sessie ‘Get international’. Onderzoek toont aan dat de Limburgse bedrijvigheid de komende jaren niet kan zonder internationale werknemers. Daarom zetten werkgevers en overheden zich in om van Limburg een van de meest aantrekkelijke regio’s in Europa voor internationale werknemers te maken. Hierbij staan thema’s als wonen, werken en samen leven centraal. Tijdens deze sessie kon het publiek kennismaken met experts en ervaringsdeskundigen die zich dagelijks bezighouden met deze thema’s. Zo kon het publiek zich laten inspireren door succesvolle praktijkvoorbeelden vanuit verschillende perspectieven, zoals dat van een wethouder, werkgever, huisvester en werknemer.

Verandering

Arbeid verandert, arbeiders veranderen en de arbeidsmarkt verandert, dus wij zullen mee moeten veranderen. De opgave rondom internationale werknemers is veranderd en groter geworden, denk aan het vinden van huisvesting en vervoersmiddelen. Dit betekent ook dat de kansen voor Limburg zijn meegegroeid en daar moeten we gebruik van maken. Een voorbeeld hiervan kwam naar voren tijdens de sessie. Er was een gastspreker aanwezig die het hele traject succesvol doorlopen heeft en nu werkzaam is als internationale werknemer. Hij deelde zijn ervaringen met het publiek en vertelde over de kansen die hij gekregen en gecreëerd heeft. Hierdoor is hij van orderpicker doorgegroeid tot HR-medewerker. Zijn ervaringen en visie zijn een aanwinst voor het bedrijf.

Kansen pakken

De boodschap die de sprekers Rob Wanten, Lottie van Gerven, Jack Janssen, Susanne Görtz en voorzitter Frans Stienen wilden meegeven was: “Kijk vooral naar de kansen die Limburg te bieden heeft, want dat zijn er vaak meer dan je denkt.” Ze spraken ook over de kansen die internationale werknemers ons bieden: “Zij spenderen hier de beste jaren van hun leven om voor ons te komen werken. Daar kunnen we toch alleen maar dankbaar voor zijn?”