Grensmaasprojecten en de mijlpalen

1 februari 2023

Het Grensmaasproject heeft in 2022 veel mijlpalen gekend en gaat ook in 2023 onverminderd door. We blikken in dit artikel terug op vorig jaar en wat er dit jaar op de planning staat.

Het Grensmaasproject heeft de Britse krant The Guardian gehaald. Na onderscheidingen van de Europese Commissie, de Provincie Limburg en de Nationale Deltacommissaris, zorgde deze Engelse krant voor een geweldige publicitaire mijlpaal. In een uitgebreide reportage is het project Grensmaas bestempeld als een voorbeeld voor de hele wereld hoe je een rivier veiliger en natuurrijker kunt maken.

Werkzaamheden

Verder is het Consortium Grensmaas gestart met de uitvoering van de laatste grote locatie van het project Grensmaas. In Maasband wordt een nevengeul van de Maas aangelegd die bij hoogwater voor een extra afvoercapaciteit van 40 centimeter zorgt. Maasband wordt hierdoor een eiland in de Maas.

Voor de productie van een nieuwe projectbrochure zijn bewoners van nagenoeg alle werklocaties van het Consortium op het einde van 2022 gevraagd naar hun mening over de uitvoering van het project. Het Consortium krijgt alom complimenten. Een van de meest bijzondere uitspraken komt van Maastrichtenaar Dré van den Broek, die als wijkvoorzitter nauw betrokken was bij de afgeronde uitvoering in Bosscherveld: “Met het vertrek van het Consortium uit de wijk voelt het alsof je afscheid neemt van een goede vriend.”

In 2023

Wat staat er in de planning voor 2023? Ook dan wordt er niet stil gezeten. De nieuwe hoogwaterbrug in Maasband kan in gebruik worden genomen. Na Illikhoven / Visserweert is dit de tweede hoogwaterbrug van het project Grensmaas. Maasband wordt een eiland in de Maas.

Het is voor Consortium Grensmaas elk jaar weer een mijlpaal om met de brede coalitie en goede samenwerking met gemeenten, Provincie, Waterschap Limburg, Rijk en vooral ook de inwoners voor het onderscheid te zorgen en samen te werken aan Grensmaasprojecten.


GrensmaasMaasbandhoogwaterbrug