Zo houden Rijkswaterstaat en Provincie Limburg samen de wegen veilig

30 maart 2023

Iedere dag staan weginspecteurs Tim van Helden en Martijn Schell klaar om weggebruikers veilig van A naar B te loodsen. Tim is weginspecteur bij de Provincie Limburg, Martijn is dat bij Rijkswaterstaat. Hun samenwerking is essentieel voor de veiligheid en doorstroming van het verkeer. Ze nemen je mee in hun werk en de ervaringen die ze opdoen op de Limburgse wegen.

Van N-weg tot A-weg, en alles ertussenin

De wegen in Limburg worden beheerd door de gemeenten, Provincie en Rijkswaterstaat. De gemeenten beheren de wegen in hun gemeenten, de Provincie en Rijkswaterstaat alles daartussenin. De Provincie Limburg beheert de provinciale wegen, ook wel de N-wegen. Dat zijn rijbanen, paden, trottoirs en alles wat daarbij hoort. Denk aan verlichting langs de weg of bijvoorbeeld bermen. De Provincie zorgt voor de verkeersveiligheid en -doorstroming op deze N-wegen. Rijkswaterstaat (RWS) doet dat voor de autosnelwegen, de A-wegen.

Andere weg, dezelfde baan

Weginspecteurs Tim en Martijn hebben ieder hun eigen taken, Tim zorgt voor de provinciale wegen en Martijn voor de snelwegen, maar de een kan niet zonder de ander. Samen doen ze er alles aan om de wegen in Noord-Limburg veilig te houden.

Dat zorgt voor een geoliede samenwerking

Gedeeld kantoor in Venlo

Tim: “De Provincie telt in Limburg drie districten; Venlo, Nederweert en Hulsberg. In elk district werken we met 7 á 8 weginspecteurs. Hier in Venlo delen we een pand met Rijkswaterstaat. We werken in andere delen van het gebouw maar weten elkaar snel te vinden.”

Martijn: “Dat zorgt voor een geoliede samenwerking. Samen kunnen we meer oplossen dan alleen. Zo poetsen we bijvoorbeeld niet tot aan de grens, maar treffen ook op elkaars wegen de eerste veiligheidsmaatregelen als dat nodig is. Persoonlijk zie ik de samenwerking met de Provincie in de toekomst graag nóg intensiever.”

Samen voor hetzelfde doel

Tim: “Laatst hadden we te maken met een gekantelde vrachtwagen op de N270 bij de afrit A73 Venray. Martijn monitorde de filevorming, die daardoor ontstond op de A73. Door onze goede onderlinge communicatie konden we het verkeer gefaseerd door laten stromen om afsluiting van de weg te voorkomen. Vervolgens konden wij alles in het werk stellen om de boel snel te bergen.”

Martijn: “Wij gebruiken de provinciale weg als omleiding en andersom gebeurt dat ook.”

Buitenlandse verkeersdeelnemers zijn onze service niet gewend

Martijn:“Zo’n 80% van de Nederlandse wegen vallen onder ‘Incident Management’. Dat is het pakket aan maatregelen dat genomen wordt, om de weg zo snel mogelijk voor het verkeer vrij te maken nadat een incident heeft plaatsgevonden. Ook pechgevallen, achtergelaten voertuigen, afgevallen ladingen of afwateringsproblemen vallen onder Incident Management.”

Tim: “Nederland is één van de weinige landen met dit unieke systeem. Het voordeel is dat je met één telefoontje naar 112 alles geregeld hebt. Achter de schermen staan alle hulpdiensten met elkaar in verbinding en zijn snel op locatie. We krijgen wel eens complimenten van buitenlandse verkeersdeelnemers omdat ze deze razendsnelle service niet gewend zijn.”

Door het vuur

Martijn: “Buiten zijn wij gewoon collega’s, ook al staat er een ander logo op onze jassen. Bij een calamiteit gaan we voor elkaar door het vuur. Heeft er bijvoorbeeld een ernstig ongeval plaatsgevonden en ik weet dat Tim ter plaatse was, dan bel ik hem achteraf om te vragen of hij oké is.”

Tim: “We hebben al veel gezien en meegemaakt, hè Martijn? Als weginspecteur wil je overzicht houden en niet ín de calamiteit gezogen worden. Onze taak is om te zorgen dat hulpverleners die met slachtoffers bezig zijn veilig hun werk kunnen doen. Bijvoorbeeld door afzettingen en omleidingen te organiseren.”

Martijn: “Als het niet nodig is, loop ik niet naar het ongeval toe. Wat je niet ziet, hoef je je later ook niet te herinneren.”

Niet altijd is zichtbaar, wat aan de hand is

Martijn: “Je kan als weggebruiker niet altijd zien wat er precies aan de hand is.”

Tim: “Bijvoorbeeld bij gevaarlijke gladheid door een diesellekkage. Als de situatie voor de weggebruiker niet veilig is, zetten we de weg af. We gebruiken dan een tekstkar en/of kegels. Onze wegdekreinigers doen er alles aan het probleem zo snel mogelijk op te lossen.”

Martijn: “Als iemand besluit de afzetting te negeren, lopen onze collega’s gevaar. Rij dus nooit willens en wetens een werkvak binnen”

Volg de gele pick-ups

Tim: “De weggebruikers hebben vaak geen idee wat de Provincie doet op of naast de weg. Onze lichtgele pick-up lijkt op het fellere exemplaar van Rijkswaterstaat. De meeste mensen zien het verschil niet eens.”

Martijn: “Op onze beurt werken we er hard aan om het stigma te doorbreken dat die gele autootjes maar wat rondrijden. Je krijgt zo nu en dan commentaar naar je hoofd geslingerd van mensen die vinden dat het allemaal niet snel genoeg gaat. De maatschappij is echt aan het verharden.”

Tim: “Om duidelijker te maken wat ons werk precies inhoudt, en hoe dankbaar het werk ook kan zijn, delen we onze belevenissen op social media. Hopelijk zorgt dat voor wat meer begrip voor ons mooie vak.”

Je volgt onze weginspecteurs op Twitter en Instagram:

Twitter
@WIS_Limburg
@RWS_ZN
Instagram
@weginspecteurs_limburg