In Simpelveld, gebied Keverberg, wordt hard gewerkt om kalkgraslanden optimaal te herstellen en daarmee voor Limburg te behouden. Planten en dieren die kenmerkend zijn voor de Limburgse natuur kunnen er straks weer een thuis vinden. Het herstellen van de ecologische waarden van dit gebied levert tevens een bijdrage aan het vergroten van de biodiversiteit in Limburg. De werkzaamheden duren tot juli 2025.
Herstelacties voor behoud van de Limburgse natuur
Handmatig en met een grijper worden ongewenste struiken weggehaald van de helling. Ook de kalkrotsen van de nabijgelegen groeve worden weer vrijgemaakt door het verwijderen van begroeiing. Hierdoor ontstaat meer ruimte voor de typische kalkgraslandflora en de flora (planten) van kalkrotsen.
In de voormalige groeve wordt ook een poel herstelt. Het bestaande veekerend raster wordt waar nodig hersteld. In het hellingbos en de bosrand worden bomen zoals de Amerikaanse eik verwijderd om ruimte te maken voor herbeplanting met inheemse boomsoorten. Nieuwe bomen en struiken zoals haagbeuk, linde, zoete kers en fladderiep worden aangeplant om de bosbodem te verbeteren. De jonge bomen worden voorzien van wildbescherming.
Werken aan een leefomgeving voor bijzondere planten en dieren
De kalkgraslanden zijn de thuisbasis van zeldzame plantensoorten zoals kalkwalstro, duifkruid en fakkelgras. Tijdens het voorjaar en in zomer sieren bijzondere bloemen de helling zoals grote tijm, borstelkrans en het rapunzelklokje. En orchideeën zoals de muggenorchis en het soldaatje.
Door het herstel zullen de veldkrekel, het icarusblauwtje (vlindersoort) en de veldparelmoervlinder hier hun leefgebied kunnen vinden. Vogels zoals de geelgors, zanglijster en veldleeuwerik nestelen in dit gebied. Reptielen zoals de levendbarende hagedis en de hazelworm vinden er ook hun plek.
Bescherming van Europese habitattypen
Het kalkgrasland op de Keverberg en de voormalige kalkgroeve zijn in particulier bezit. Het gebied valt onder de Europese Habitatrichtlijn. Vanuit deze richtlijn en de Omgevingswet komen we als de provincie in actie om herstel van dit waardevolle gebied tot stand te brengen.
Het team Realisatie & Beheer van het cluster Plattelandsontwikkeling van de Provincie Limburg zorgt voor de inrichting van het gebied vanuit financiële middelen vanuit het Programma Natuur fase 1. De werkzaamheden worden in samenwerking met de Bosgroep Zuid-Nederland en Slabbers Bos en Groen uitgevoerd.