Gedeputeerde Gabriëls trapt Limburgse aanpak Bossen af met verplanten eerste boom

13 januari 2023

Limburg krijgt de komende jaren meer bomen en bossen, mede dankzij de campagne 'Meer Bomen Nu', die vrijdag 13 januari van start gaat. De Provincie Limburg en 'Meer Bomen Nu' hebben als doel om samen 30.000 bomen te (ver)planten bij boeren, burgers en particuliere initiatieven.

Meer Bomen Nu: de verplantmethode

'Meer Bomen' Nu is een campagne van Urgenda, bedacht door Stichting MEERGroen en op de kaart gezet met hulp van de boeren van de Caring Farmers. Sinds 2020 gaven zij al bijna een miljoen bomen en struiken gratis weg. De verplantmethode is goedkoop, circulair, logisch en bespaart veel kostbare tijd om klimaatverandering af te remmen en de biodiversiteit te herstellen.

Meer Bomen voor Limburg

'Meer Bomen Nu' draagt bij aan de uitwerking van de Limburgse aanpak Bossen, het beleidskader dat op 20 december 2022 is vastgesteld door Gedeputeerde Staten. Deze Limburgse aanpak heeft als ambitie een gezond, toekomstbestendig en groter bosoppervlakte te realiseren in Limburg. 'Meer Bomen Nu' draagt bij aan de ambitie meer bos te realiseren, meer maatschappelijke betrokkenheid te creëren en meer initiatieven te realiseren van inwoners.

Meer bomen, meer bos betekent meer plaats voor dieren en een gezonder leefklimaat voor de mens

Gedeputeerde Geert Gabriëls (Natuur, Milieu en Erfgoed): ''Er worden overal door ons als bestuurders bomen geplant. Dat is leuk voor de foto maar het is nóg mooier als we overdadige bomen en struiken kunnen gebruiken uit onze eigen natuur. Dit initiatief van Urgenda gaat uit van bestaande zaailingen en dat maakt het voor mij een bijzonder project. Het plantmateriaal is circulair en duurzaam. Meer bomen, meer bos betekent meer plaats voor dieren en een gezonder leefklimaat voor de mens."

Iedereen kan helpen Limburg te vergroenen

Iedereen kan meedoen om Limburg te vergroenen. Door bomen aan te vragen en te planten, door te helpen verplanten, boompjes tijdelijk op te slaan of te helpen met uitdelen, boompjes van plek A naar B te brengen. Het enige wat je nodig hebt is een gezonde dosis enthousiasme. De volgende verplantdagen staan al op het programma in Sittard en Haelen. Contacteer dan Frank de Waal, regiocoördinator van 'Meer Bomen Nu Limburg' via limburg@meerbomen.nu en help Limburg sneller en leuker vergroenen!