Vrijwilliger Christian brengt Limburgse verhalen tot leven

11 januari 2025

Wat drijft iemand om zijn vrije tijd te besteden aan het delen van Limburgse geschiedenis? Voor Christian Kicken, vrijwilliger bij het Koninklijk Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap (LGOG), is het antwoord helder: een diepe verbondenheid met het verleden en een persoonlijke missie om dit toegankelijk te maken voor anderen.

Naast zijn vrijwilligerswerk is Christian promovendus aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, waar hij onderzoek doet naar innovatie en infrastructuur in de Romeinse tijd. Hij vertelt hoe hij Limburgse verhalen tot leven brengt en waarom hij zich juist voor onze provincie blijft inzetten.

Een jeugd vol historische fascinatie

"Geschiedenis is persoonlijk voor mij", vertelt Christian. "Mijn interesse in het verleden begon al op mijn negende, toen ik het Thermenmuseum in Heerlen bezocht. Het besef dat tradities vaak minder oud zijn dan we denken, zette me als student aan het denken over hoe geschiedenis voortdurend wordt gevormd en herzien. Dat gaf me een nieuwe blik op onze samenleving."

Geschiedenis wordt voortdurend gevormd en hervormd

Inmiddels is Christian promovendus aan de Radboud Universiteit, waar hij onderzoekt hoe Romeinse infrastructuur werd geïntegreerd in lokale gemeenschappen. Zijn werk als wetenschapper vormt de basis voor zijn vrijwilligerswerk.

Een inclusieve kijk op de Limburgse geschiedenis

Sinds 2020 is Christian als kennisvrijwilliger betrokken bij de herijking van de Limburgse historische canon, een project van het LGOG. Samen met de werkgroep schreef hij teksten over belangrijke gebeurtenissen en thema’s uit de Limburgse geschiedenis.

Iedereen in Limburg vertegenwoordigd

Christian: "Ik wilde dat iedereen in Noord-, Midden- en Zuid-Limburg zich vertegenwoordigd voelde. Daarom benadrukte ik naast de bekende Via Belgica ook de Maas als Romeinse transportroute. Inclusie stond centraal in onze aanpak."

Volgens Christian bieden het boekwerk en de website van 'De nieuwe canon van Limburg' niet alleen een overzicht, maar ook verdieping: "Het vergroot het historisch bewustzijn en nodigt uit om meer te ontdekken via lokale initiatieven en literatuur."

Wetenschap en vrijwilligerswerk hand in hand

Na zijn werk aan de canon zette Christian zijn kennis in als redactielid voor het wetenschappelijke verenigingstijdschrift Publications: "Ik wilde begrijpen hoe academische publicaties tot stand komen en mijn expertise in archeologie toepassen. Mijn onderzoek naar innovatie in de antieke wereld sluit hier mooi op aan."

Tastbaar voor een breed publiek

"Zo kijk ik bijvoorbeeld waar en op welke manier nieuwe heiligdommen werden gebouwd in het Romeinse noorden. Dit soort inzichten in verandering helpt ook om de Limburgse geschiedenis tastbaar te maken voor een breed publiek."

Het belang van een centrale beeldbank

Bij zijn vrijwilligerswerk loopt Christian tegen praktische uitdagingen aan, zoals het gebrek aan een centrale beeldbank voor Limburgs erfgoed. "In Gelderland hebben ze dat wel, maar in Limburg is beeldmateriaal verspreid over lokale archieven. Het kost mij soms weken om een passende afbeelding te vinden. Een centrale erfgoedbeeldbank zou kennisvrijwilligers enorm helpen."

Vrijwilligerswerk zit in de Limburgse cultuur

Christian: "Limburg blijft mijn thuis, zelfs nu ik al jaren in Nijmegen woon. Vrijwilligerswerk zit echt gebakken in de Limburgse cultuur. Mensen zetten zich zonder financiële beloning in voor het collectief. Dat is uniek en waardevol."

Erkenning geeft voldoening

"Mijn familie heeft zich altijd vrijwillig ingezet voor lokale verenigingen. Dat heeft mij geïnspireerd om ook iets terug te doen. Bij de onthulling van de canon werd onze werkgroep expliciet genoemd. Erkenning voor het vrijwilligerswerk van zo’n groep geeft ook voldoening. Het is mooi om te zien dat ons werk een blijvende impact heeft en anderen inspireert.”

Een oproep aan de toekomst

Wel maakt Christian zich zorgen over de toekomst van vrijwilligerswerk: "Landelijke beslissingen om te bezuinigingen op onderwijs en onderzoek hebben een directe impact op kennisvrijwilligers. Zonder de juiste opleiding of ondersteuning kunnen toekomstige generaties misschien niet bijdragen zoals ik dat nu doe. Dat zou zonde zijn, want kennisvrijwilligers zijn onmisbaar voor onze samenleving."

Met zijn toewijding brengt Christian Kicken niet alleen het verleden tot leven, maar inspireert hij ook anderen om een stukje Limburgse geschiedenis mee te nemen naar de toekomst.


Christian Kicken met 'De nieuwe canon van Limburg' bij het Romeins Museum (nu nog het Thermenmuseum) in Heerlen.