LIOF investeert in duurzame e-mobiliteit

7 september 2022

LIOF, de regionale ontwikkelingsmaatschappij voor Limburg, investeert samen met onder andere publieke partijen zoals Invest-NL en BOM in Lightyear zodat dit najaar gestart kan worden met de productie van Lightyear 0, de eerste elektrische auto op zonne-energie. De investering wordt verder gebruikt om de ontwikkeling van het vervolgmodel voor de massamarkt, de Lightyear 2, mogelijk te maken. De partijen hebben een consortium gevormd om de ambities van dit Nederlandse toonaangevende bedrijf te realiseren en daarmee duurzame mobiliteit wereldwijd te stimuleren.

Naast de maatschappelijke impact ziet LIOF ook de concrete economische impact. De financiering zal namelijk mede ingezet worden om de hoogwaardige productie van de zonnedaken in Venray uit te breiden en te verankeren. Ook andere sectoren in Limburg profiteren van deze ontwikkeling. Lightyear werkt samen met diverse Limburgse bedrijven in zowel logistiek, productie en onderzoek, zoals batterijontwikkeling en productie. De geproduceerde zonnedaken en andere onderdelen worden vanuit Venray vervoerd naar de productie- en assemblage locatie van de eerste oplage Lightyear 0. De investering past hiermee perfect in de energietransitie waarop LIOF haar meerjaren strategie heeft gericht en in de investeringsscope die LIOF als impact investor nastreeft. Daarnaast heeft een innovatief bedrijf als Lightyear een positief effect op het behouden en aantrekken van talent naar de regio. Kortom, de doorontwikkeling en groei van dit innovatieve bedrijf is om veel redenen bijzonder wenselijk.

Stephan Satijn, gedeputeerde Economie, Grondbedrijf en Onderwijs reageert verheugd op het nieuws:

LIOF is er voor de ondersteuning van innovatieve ondernemers en Lightyear is hier een goed voorbeeld van. Het is mooi om te constateren dat diverse Limburgse ondernemingen een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van hun zonneauto. Een volledig op zonne-energie aangedreven auto kan wereldwijd voor een doorbraak zorgen.

Annemoon Borst, investment manager bij LIOF: "Lightyear kan door haar onderscheidende technologie met recht een pionier binnen de e-mobility sector genoemd worden. Deze ultra-efficiënte ‘solar EV’ maakt elektrisch rijden straks bereikbaar voor een groter publiek, ook in landen waar de laadinfrastructuur niet dekkend genoeg is voor elektrische voertuigen. Willem van Esch, ook investment manager bij LIOF vult aan: “Sinds 2016 heeft Lightyear een ongekende ontwikkeling doorgemaakt waarmee Nederland haar positie als technologisch vooruitstrevend en duurzaam land wereldwijd versterkt. Aan deze versnelling van de energietransitie draagt LIOF graag bij."