Drie Limburgse kandidaten genomineerd voor de Marc Cornelissen Brightlands Award

22 juli 2022

Nooit eerder waren er zoveel aanmeldingen voor de Marc Cornelissen Brightlands Award. Uit de 28 projecten van duurzaamheidspioniers zijn uiteindelijk zes kanshebbers geselecteerd waaronder drie Limburgse talenten. De achtergronden en ideeën variëren sterk, maar de verbindende rode draad is de passie om een bijdrage te leveren aan de circulaire transitie naar een wereld die duurzamer wordt. Naast de felbegeerde award maken de projecten ook kans op een geldprijs van 35.000 euro.

Voor de jury was het geen gemakkelijke klus om uit de lijst van 28 aanmeldingen uiteindelijk zes kanshebbers te selecteren voor de pitch-ronde op 21 september op de Brightlands Maastricht Health Campus. Uit deze zes kandidaten worden er drie genomineerd. Op 19 oktober (op de Brightlands Smart Services Campus in Heerlen) wordt bekend wie Panos Kouris zal opvolgen als winnaar van de Marc Cornelissen Brightlands Award 2022.

We stellen de drie Limburgse kandidaten kort aan u voor:

Ruud Rouleaux - Helian Polymers BV (Venlo)

Het doel van de Venlose ondernemer Ruud Rouleaux is het ontwikkelen en produceren van vervangers van plastics uit zogenoemde PHA (PolyHydroxyAlkanoaten). Dit zijn natuurlijke bouwstenen, geproduceerd via fermentatie uit onder andere suikers of afvalstromen. De boodschap van Ruud Rouleaux voor ondernemers en consumenten: er zijn alternatieven voor plastics, die op dezelfde manier te verwerken zijn en geen microplastics achterlaten in het milieu. Kennis hierover delen en toepassen is een grote passie van Ruud Rouleaux.

BL MCBA Ruud Rouleaux Helian Polymers 2021

Ricco Fiorito - Cooloo (Wanssum/Amsterdam)

Cooloo heeft een concept bedacht en ontwikkelt inmiddels een technologie om de (meubel)industrie duurzamer te laten produceren. Met veel minder afval. Meubels zijn nu moeilijk te repareren of te refurbishen, vindt Cooloo. Door een combinatie van modelleertechnieken wordt in het Cooloo-concept een meubel uit één stuk gemaakt en geconserveerd. Vervolgens wordt de bekleding erop gespoten. Cooloo wil dit concept delen met de industrie en die te stimuleren circulair te produceren. Verder wil Cooloo samenwerking met NGO’s aangaan om dit concept ook in ontwikkelingslanden te implementeren.

BL MCBA Ricco Fiorito Cooloo

Hannah Bosland – ComposTerra (Maastricht)

ComposTerra ontwikkelt duurzame en circulaire materialen door organische afvalstromen te transformeren naar functionele producten. Denk daarbij materialen gemaakt van lokale organische afvalstromen, zoals tarwezemelen, koffiedik of sinaasappelschillen. Composteerbare producten kunnen plastic producten voor eenmalig gebruik, zoals kopjes, schalen en borden, vervangen. ComposTerra wil impact maken door kennis te delen met bedrijven die willen transformeren naar een circulair bedrijfsmodel.

BL MCBA Hannah Bosland Composterra