Zoeken in de index
In 2019 hebben de acht gemeenten van Noord-Limburg een gezamenlijke visie opgesteld voor Noord-Limburg. Eén visie met de ambitie om de Gezondste Regio van Nederland te worden. Het uitvoeringsprogramma is vastgesteld voor de komende 4 jaar en onder meer vertaald in een Regio Deal en een Regionale Investeringsagenda. Rijksoverheid, Provincie Limburg, de acht gemeenten uit Noord-Limburg, diverse onderwijsinstellingen, ondernemers en de samenleving geven samen vorm aan de uitvoering. Samen bouwen we aan een breed en stevig fundament voor een gezonde toekomst van Noord-Limburg.
Gebouwen die dynamisch en flexibel gebouwd worden van herbruikbare materialen, hebben een essentiële aanjaagfunctie in de transitie naar een circulaire (bouw)economie. Ze dienen als het ware als tijdelijke opslagplaats van waardevol bouwmateriaal. Bij circulair bouwen wordt er geen steen, geen schroefje weggegooid. Dat is de gedachte achter het Green Transformable Building Lab (GTB Lab©), dat binnenkort gebouwd wordt in Heerlen.
Eén van de maatregelen uit het Klimaatakkoord is het opwekken van 35TWh hernieuwbare energie op land in 2030. Dertig regio’s in Nederland werken aan plannen daarvoor: de Regionale Energiestrategieën (RES). In het Klimaatakkoord is bewust gekozen voor de regionale schaal. Dit werpt zijn vruchten af. De concept-plannen van de regio’s zijn goed onderbouwde documenten. Het doel van 35 TWh in 2030 valt binnen de door het Planbureau voor de Leefomgeving benoemde bandbreedte. Een gelopen race is dat niet. Het vraagt om een grote inspanning en lastige, vaak politieke, keuzes in de regio’s en op nationaal niveau.
Op donderdag 4 februari 2021 (13.00-14.30 uur) organiseren Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en PIANOo Expertisecentrum Aanbesteden in samenwerking met de provincies de marktontmoeting over duurzaamheidscoaches en -facilitators voor de verduurzaming van klein maatschappelijk vastgoed.
Om de Europese energie- en klimaatdoelstellingen te halen, met als ultiem doel een energie- en klimaat neutrale gebouwde omgeving in 2050, is het noodzakelijk om het energieverbruik in gebouwen zoveel mogelijk terug te dringen.
Het effectieve gebruik van zonlicht en zonnewarmte kan een grote impact hebben op de energie-efficiëntie van gebouwen.
Programma verantwoord verduurzamen
Energieverbruik is een van de grootste kostenposten voor verenigingen. Zo’n 25% van de kosten bestaat uit energielasten. Door je accommodatie verantwoord te verduurzamen kunnen deze kosten eenvoudig worden verlaagd. Wist je dat je door collectief (energie) in te kopen en door het vervangen van binnenverlichting al gauw 35% op energiekosten kunt besparen?
Producenten van niet-medische mondkapjes moeten sinds kort aan bepaalde eisen voldoen als ze een keurmerk willen krijgen. Het Aachen-Maastricht Institute for Biobased Materials (AMIBM), gevestigd op de Brightlands Chemelot Campus bij Geleen, gaat in een gloednieuwe ‘kapjes-teststraat’ mondkapjes beoordelen op deze nieuwe normen. Goedgekeurde producenten krijgen vervolgens een keurmerk. Daarmee kunnen mensen al direct in de winkel zien of het mondkapje dat ze willen kopen voldoende bescherming biedt, maar bijvoorbeeld ook of het gemaakt is van milieuvriendelijke materialen en om te controleren of er geen giftige stoffen in zitten.
De restauratie van het voormalige ROZ-gebouw uit 1977 gaat in januari 2021 van start. Het markante pand is door de Gemeente Maastricht overgedragen aan BOEi, dat met Stichting M-LABroz een huurovereenkomst is aangegaan. Vanaf juni 2021 komen hier werkruimten voor muziek, dans, beeldende kunst en andere vormen van kunst in een uniek gebouw. BOEi en Stichting M-LABroz werken sinds 2019 samen aan een sluitend plan voor herbestemming (feitelijk doorbestemming) van het voormalige hoofdkwartier van de Regionale Omroep Zuid dat in 1979 in gebruik werd genomen.
Het Limburgs Energiefonds (LEF) verkoopt de warmtenet-infrastructuur van Mijnwater aan Enpuls, onderdeel van netwerkbedrijf Enexis Groep. Met Enpuls als partner kan Mijnwater verder doorontwikkelen. Zo kan Mijnwater een grotere bijdrage leveren aan onder andere de verduurzaming van de regio Parkstad. Daarnaast kan hierdoor, samen met de betrokken gemeenten, de energietransitie nader vormgegeven worden. Zo kan door deze samenwerking de uitrol van nieuwe warmtenetten versneld gerealiseerd worden. Vandaag hebben Henk Visser namens Enpuls en Philip Tan namens LEF in Heerlen de overname afgerond.
Op 1 december 2020 heeft de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) een positief besluit genomen en aan Limburg een bedrag van € 1.999.842,00 toegekend voor het ontzorgingsprogramma verduurzaming maatschappelijk vastgoed. Dit draagt bij aan het sneller verduurzamen van maatschappelijk vastgoed. Het programma is bedoeld om klein maatschappelijk vastgoedeigenaren te ontzorgen bij het verduurzamen van hun vastgoed. Denk daarbij aan gemeenten, schoolbesturen, zorgaanbieders, sportverenigingen, culturele instellingen en gemeenschapshuizen. Zij kunnen vanaf 1 januari 2021* aan de slag met het verduurzamen van hun gebouwen.
Persdesk
De woordvoerders van de Provincie Limburg zijn uitsluitend bereikbaar voor de pers. Contactgegevens van onze woordvoerders en de persuitnodigingen treft u aan op de persdesk.
Nieuwsarchief
Een overzicht van oudere nieuws- en persberichten is terug te vinden op onze archiefwebsite.
Nieuwsbrief
Het laatste nieuws over beleidsonderwerpen van de Provincie Limburg kunt u wekelijks op donderdag in uw mailbox ontvangen. Meldt u aan voor de digitale nieuwsbrief.