Expositie ‘Ger Lataster: fragmenten uit zijn leven en oeuvre’ is vanwege coronamaatregelen niet toegankelijk


Datum
t/m Plaats in agenda
Locatie
Gouvernement aan de Maas en Bonnefanten museum
Omschrijving

De Provincie Limburg en het Bonnefanten museum en vieren de 100ste geboortedag van Nederlands kunstenaar Ger Lataster met een tentoonstelling. Lataster bepaalde vanaf de jaren 50 mede het aanzien van de Nederlandse schilderkunst. Het Icarus-thema was, in zowel inhoudelijk als vormtechnisch opzicht, van belang bij de ontwikkeling van zijn expressieve, dynamische stijl. Deze ‘abstract-expressionistische methode’, zoals hij het noemde, bleef hij bij alle veranderingen in zijn werkwijze hanteren.

Twee locaties

Vanaf 4 september is de nieuwe expositie in de centrale hal van Gouvernement aan de Maas geopend. Op deze locatie ligt de nadruk op de artistieke beginjaren en het late werk, waarin zijn persoonlijke omgeving en de omringende natuur een belangrijke rol spelen. Daarin draait het om alles wat leven geeft, met de moeder, de vrouw en de vrienden als centrale figuren.

In het het nabijgelegen Bonnefantenmuseum wordt de tentoonstelling geopend met de twee grote doeken uit 1954. In de aan hem gewijde kopzaal is een selectie van met name monumentale schilderijen te zien uit de periode 1960-1990. Hierin is Latasters schilderkunstige experimenteerdrift van doek tot doek te volgen. En tevens zijn humanistische engagement, zoals in het doek Vietnam en het vierluik Het haar van de vrouwen, de brillen van de dichters, de schoenen van de arbeiders en de as van allemaal: een onmiddellijke verwijzing naar de beroemde foto’s en filmbeelden van naziconcentratiekampen.

Meer informatie
Bijzonderheden

De tentoonstelling in de hal van het Gouvernement aan de Maas is gratis te bezoeken van maandag tot en met vrijdag, tussen 09.00 en 17.00 uur, van 4 september tot en met 31 december 2020.