Meer informatie en links

EuropaWebsite EuropeDirect

Vragen over Europa? Is mijn Nederlandse rijbewijs ook in andere EU-landen geldig? Mag mijn bank een vergoeding vragen als ik geld wil overmaken naar een Spaanse bank? Waar kan ik het beste terecht als ik een jaar in Frankrijk wil studeren? Voor het antwoord op al deze vragen kunt u gratis bellen naar de informatiedienst Europe Direct op telefoonnummer 00 800 67 89 10 11.

Klik hier voor meer informatie over de Europese programma's.

Voor meer informatie over Europese wet- en regelgeving kunnen decentrale overheden en andere geïnteresseerden terecht bij kenniscentrum kenniscentrum Europa Decentraal of het VNG Servicebureau Europa

Dé officiële Portal-site van de Europese Unie: europa.eu

Wonen en werken in de Euregio

Het Nederlands-Belgisch Centrum en de Stichting Grensarbeid bieden concrete ondersteuning bij grensoverschrijdend werken, werven van personeel en verhuizen in Nederland en België.

EURES regio Maas-Rijn heeft als doel de mobiliteit van werknemers en werkzoekenden in de Euregio te verhogen. U kunt hier terecht voor informatie over woon- en werkomstandigheden in de grensregio. EURES geeft advies en ondersteuning aan werkzoekenden, werknemers en werkgevers in Nederland, Belgie en Duitsland.

Het Grensinfopunt geeft informatie aan Nederlanders die willen wonen, werken, studeren en ondernemen in België of Duitsland. Het Grensinfopunt helpt u bij het vinden van antwoorden op al uw formele en praktische vragen.

De volgende website geeft praktische informatie over uw rechten en mogelijkheden als Europees burger en geeft u advies over hoe u deze rechten het beste kunt uitoefenen. Op deze manier kunt u snel veel te weten komen over wonen, werken en studeren in een ander EU-land.

Nederlandse overheid en de EU

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken geeft uitgebreide uitleg over Europese integratie en de rol die Nederland in de Europese Unie speelt.

De Permanente Vertegenwoordiging bij de Europese Unie behartigt de Nederlandse belangen in de Europese Unie. Hier werken medewerkers van de verschillende ministeries en andere onderdelen van de Nederlandse overheid in één gebouw in Brussel.

Op de Parlementaire Europapoort website van de Eerste Kamer kunt u de actuele stand van zaken vinden van Europese dossiers. Op de website zijn openbare documenten geplaatste van de Eerste en Tweede Kamer, ministeries en Europese Instellingen. De website is ontwikkeld om parlementariërs te ondersteunen bij de controle van de totstandkoming van Europees beleid en wetgeving, maar is ook voor het publiek opengesteld om te zien welke onderwerpen er spelen.

Europese media

Op de volgende Europese media kunt u informatie vinden over wat er op dit moment speelt in de Europese Unie.
Euractiv: http://www.euractiv.com/
European Voice: http://www.europeanvoice.com/
Europa NU: http://www.europa-nu.nl/

EU Observer: http:/euobserver.com/

Europese Woordenboeken

Het officiële glossarium bevat bijna 250 woorden die te maken hebben met Europese integratie en de instellingen en activiteiten van de Europese Unie. Het wordt regelmatig bijgewerkt. Het glossarium bevat vooral technische en juridische termen. 

Het Eurojargon geeft een overzicht van woorden die vaak gebruikt worden door mensen die bij de Europese instellingen werken en woorden die vaak in de media te lezen zijn.

Jongeren en de EU

De Europese jongerensite is gemaakt om zoveel mogelijk jongeren snel en gemakkelijk toegang te bieden tot informatie over Europa die relevant is voor jongeren tussen de 15 en 25 jaar. Alles over vrijwilligerswerk, jouw rechten en Europass: deuren openen voor het leren en werken in de Europese Unie. Met een discussieforum en tips over reizen in Europa.

Zoeken

Uitgelicht

Zoeken