Belgische en Nederlandse partners leggen afspraken grenscorrectie vast in Memorandum van overeenstemming

Donderdag 23 juni ondertekenden de Belgische en Nederlandse partners in Visé een Memorandum van overeenstemming voor de beoogde grenscorrectie van de Maas bij Visé (België) en Eijsden-Margraten (Nederland). De bedoeling is om de grens weer in het midden van de Maas te laten lopen. Daarvoor is het nodig om stukken rivier en drie stukjes onbebouwd land te ruilen: Presqu’île de L’llal, Presqu’île Petit Gravier en Presqu’île d’Eijsden. In het Memorandum zijn werkafspraken en intenties vastgelegd over hoe in de nieuwe situatie wordt omgegaan met water, natuur en Ruimtelijke Ordening. In de tweede helft van 2016 volgt het officiële traject tot grenscorrectie door de beide koninkrijken.

Waarom deze grenscorrectie?

De huidige grens in het gebied is vastgesteld in 1843 en volgde het diepste punt van de Maas. Ook wel de Thalweg genoemd. In 1961 besloten beide koninkrijken de verbinding tussen het Juliakanaal en het Albertkanaal te verbeteren. De bochtige Maas werd rechtgetrokken. Hierdoor kwamen stukjes Belgisch grondgebied ineens in Nederland te liggen en andersom over land zijn deze stukken grond niet bereikbaar vanuit het eigen land. Dat maakt de gebieden tot een ideale vrijplaats voor mensen die het niet zo nauw nemen met de wet. Niemand was echt gelukkig met deze situatie en de vraag om een logische grens kwam dan ook van zowel de Nederlandse als de Belgische gemeenten.

Memorandum van overeenstemming

Bij het officieel regelen van zo’n grenscorrectie komt veel kijken. Niet alleen de landsgrenzen moeten worden aangepast, ook de provincie- en gemeentegrenzen veranderen. Daarbij moeten afspraken gemaakt worden tussen de ministers van beide landen, het Waalse Gewest, de provincies, de drie betrokken gemeenten, de kadasters van de beide landen, de politie van de beide landen en de beide waterstaten. Door goed naar elkaar te luisteren en met elkaar mee te denken in oplossingen, ligt er nu een bijzonder document: het Memorandum van overeenstemming.

Officiële grenscorrectie

De beide Koningen van België en Nederland hebben begin dit jaar de leden van de Koninklijke grenscommissie benoemd. Zij formuleren na de zomer van 2016 mede op basis van het Memorandum van overeenstemming een definitief voorstel tot grenscorrectie. Op grond van dit voorstel wordt door de beide landen een traktaat opgesteld dat aan de beide parlementen wordt voorgelegd en uiteindelijk op 1 januari 2018 moet leiden tot de beoogde aanpassing van de rijksgrens.

Bijlage: Memorandum van Overstemming (pdf, 364 KB) met bijlage (kaart). (pdf, 3 MB)

Animatie grenscorrectie van de Maas bij Visé / Eijsden-Margraten/Maastricht

 

Dit is een gezamenlijk persbericht van Provincie Luik, Provincie Limburg (NL), gemeente Visé, gemeente Eijsden-Margraten en gemeente Maastricht.

Logos Belgische en Nederlandse partners grenscorrectie

 

Zoeken

Uitgelicht

Zoeken