Voor wie
Als u buiten de bebouwde kom bomen wilt kappen en het gaat om een totale bosoppervlakte van minimaal 1000m2 of een bomenrij van meer dan 20 bomen bent u verplicht dit te melden. Bovendien moet u opnieuw beplanten (herplantplicht).
Waarvoor
- Wilt u buiten de bebouwde kom bomen en/of beplanting verwijderen die onderdeel zijn van een houtopstand van meer dan 1000m2, of de houtopstand bestaat uit meer dan 20 bomen in rijbeplanting? Dan moet u volgens de Wet natuurbescherming minstens 6 weken voor de kap een melding indienen. Dit geldt dus ook als u bijvoorbeeld 1 are wilt kappen binnen een houtopstand die in totaal minimaal 10 are groot is of als u 1 boom wilt verwijderen uit een rij van minimaal 21 bomen. De grond waarop de gekapte bomen hebben gestaan, moet u herbeplanten. De Provincie kan een kapverbod opleggen voor bijzondere beplantingen.
- In bepaalde gevallen is het mogelijk om een ontheffing aan te vragen de herbeplanting op een andere locatie te doen.
- Voor het kappen van bomen binnen de bebouwde boskom dient u contact op te nemen met de gemeente.
Vragen
Heeft u een vraag over de Wet natuurbescherming? Die kunt u stellen via ons algemene contactformulier.
Een volledige beschrijving vindt u in de Wet natuurbescherming (hoofdstuk 4), Omgevingsverordening Limburg (paragraaf 3.3) en de Beleidsregels houtopstanden.
De belangrijkste voorwaarden zijn:
- U moet de kapmelding minimaal 6 weken voordat u wilt beginnen indienen.
- Het kan zijn dat er aanvullende regels van toepassing zijn voor het kappen en herplanten van bomen of struiken. Denk aan een gemeentelijke Verordening of bestemmingsplan. Informeer hiernaar bij uw gemeente.
- De gekapte houtopstanden moet u op een bosbouwkundig verantwoorde wijze binnen 3 jaar herbeplanten. Dit doet u in principe op dezelfde grond.
U kunt het aanvraagformulier en de bijlagen digitaal indienen via postbus@prvlimburg.nl.
Als u een bedrijf of overheid bent, kunt u gebruik maken van het beveiligde e-mailsysteem Berichtenbox voor bedrijven om de aanvraag digitaal bij de Provincie in te dienen.
Als u de aanvraag niet digitaal kunt indienen, kunt u het aanvraagformulier en de bijlagen per post sturen naar: Provincie Limburg, Postbus 5700, 6202 MA MAASTRICHT.
De communicatie na het indienen van uw aanvraag/melding verloopt via jeleefomgeving.nl
Wat is jeleefomgeving.nl?
Jeleefomgeving.nl is een beveiligde omgeving waar alle berichten over je melding, vergunningsaanvraag of toezichtzaak te vinden zijn. Hiermee kunnen overheden veilig berichten uitwisselen met burgers en bedrijven. Berichten versturen met jeleefomgeving.nl is veiliger en duurzamer. Er hoeven minder stukken per post of e mail verzonden te worden. Alle berichten over je melding of vergunningsaanvraag staan bij elkaar.
Hoe werkt het?
Verwacht u een bericht van de Provincie Limburg over een melding of vergunningsaanvraag? U krijgt een e-mail van noreply@jeleefomgeving.nl als er een nieuw bericht voor u klaarstaat in de berichtenbox van jeleefomgeving.nl.
- U ontvangt een e-mail van noreply@jeleefomgeving.nl met daarin de melding dat er een bericht voor u klaar staat.
- Klik op de button in de e-mail.
- Log vervolgens in met het e-mailadres waarop u de melding kreeg.
- Er wordt automatisch een code gestuurd naar uw e-mailadres.
- Deze code vult u in op jeleefomgeving.nl
- U heeft nu toegang tot uw berichtenbox, hier kunt u uw berichten lezen.
Vragen?
Heeft u een vraag over jeleefomgeving.nl? Neem dan contact op met het cluster Vergunningen, Toezicht en Handhaving via telefoonnummer +31 43 389 99 99.