Maastricht

Het provinciaal bestuur van Limburg zetelt in het Gouvernement aan de Maas in Maastricht, de oudste stad van Nederland. Maastricht werd in het begin van onze jaartelling als "Mosae Trajectum" gesticht door de Romeinen langs de leger- en handelsroute tussen Gallia (nu Frankrijk) en de militaire versterkingen langs de Rijn.

Maastricht heeft meer dan 1450 monumenten. Na Amsterdam is Maastricht de stad met de meeste monumenten in Nederland. Van grote historische waarde is ook het Vrijthof, het stadsplein dat aan de westrand wordt afgesloten door de Servaasbasiliek, de oudste kerk van Nederland en genoemd naar de patroonheilige van Maastricht. Vele eeuwen was het graf van St.Servaas de eindbestemming van bedevaarten uit alle delen van Europa. Ook Karel de Grote (742-814) ging hier ter bedevaart vanuit zijn residentie in het nabije Aken en Karel V (1500-1558) verbleef regelmatig in het Spaans Gouvernement.
Als vestingstad heeft Maastricht een belangrijke betekenis gehad. Napoleon en tsaar Peter de Grote van Rusland kwamen hier de vestingwerken bewonderen. Maastricht heeft altijd een sterke Europese oriƫntatie gehad. De laatste decennia heeft de stad zich ontwikkeld tot een van de nieuwe Europese centra, met o.a. een groot aantal internationale instituten op het gebied van bestuurskunde, medische technologie, arbeidsmarkt en communicatie. Van dit specifieke kennisnetwerk wordt gebruik gemaakt door nationale overheden, de Europese Unie, de Verenigde Naties, universitaire centra en grote ondernemingen. Ook als congresstad geniet Maastricht een internationale reputatie, vooral dank zij de faciliteiten van het Maastricht Exhibition & Congress Centre (MECC). In Maastricht werd tweemaal een topconferentie van regeringsleiders van de Europese Unie gehouden. Tijdens de laatste, die in 1991 werd gehouden in het Gouvernement aan de Maas, werd de naam van de stad verbonden aan het Verdrag van Maastricht, een van de belangrijkste overeenkomsten in het kader van het Europese integratieproces.

Zoeken

Uitgelicht

Zoeken