Cultuur

Limburg is een provincie met een grote culturele verscheidenheid. De Limburgse taal kent tientallen onderling verwante dialecten. Ook heeft zelfs het kleinste dorp zijn eigen harmonie- of fanfaregezelschap. Tot het levend cultureel erfgoed van Limburg behoren ook de plaatselijke schutterijen en tal van folkloristische evenementen.

 Veel kerken in Limburg zijn van romaanse of gothische oorsprong en hun bezit aan kerkschatten -beelden, misgewaden, parafemalia- is vaak indrukwekkend. Ook de vele honderden veldkruisen en kapellen zijn kenmerkend voor het Limburgse platteland.
Limburg is rijk aan musea. Het bekendste is het Bonnefantenmuseum in Maastricht, het Provinciaal museum voor Beeldende Kunst, gehuisvest in een schepping van de Italiaanse architect Aldo Rossi.

SCAN banner kerk 350x55
In Heerlen vindt men het Thermenmuseum. gebouwd op de resten van een oud Romeins badhuis. Het Limburgs Museum in Venlo heeft een algemene kunst- en cultuurcollectie. Uitgesproken streekmusea bevinden zich in o.a. Weert en Venray. In Horst is het Nationaal Asperge- en Champignonmuseum 'De Locht' gevestigd. Kerkrade huisvest het Continium, het eerste Discovery Center van Nederland.
Limburg heeft rijke schakering aan culturele en folkloristische evenementen. Intemationale bekendheid hebben o.a. het Wereld Muziek Concours (Kerkrade), de Intemationale Folkloristische Parade (Brunssum). de unieke kunst- en antiekbeurs TEFAF (Maastricht) en de Passiespelen (Tegelen).

Zoeken

Uitgelicht

Zoeken