Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home / Jong@Limburg / Kidz@Limburg / De regering van Limburg

De regering van Limburg

Kidz banner bestuursgebouw

 

In Nederland hebben we eigenlijk drie soorten van regering: het Rijk, de Provincie en de gemeente. Het Rijk neemt beslissingen voor het hele land, de gemeente is er voor de eigen inwoners. De Provincie staat daar tussenin en heeft met beiden te maken.

 

Nederland is een parlementaire democratie. Dat betekent dat kiesgerechtigde Nederlanders elke vier jaar kiezen wie hen vertegenwoordigen in het parlement (het Rijk), Provinciale Staten (de Provincie) en de Gemeenteraad (de Gemeente) . De verkiezingen zijn dan ook de basis van de democratie.

 

Het provinciebestuur (de provincie-regering) bestaat uit Provinciale Staten, Gedeputeerde Staten en de Commissaris van de Koning.

  • Provinciale Staten zijn vergelijkbaar met de Tweede Kamer of de gemeenteraad. Zij zijn het belangrijkste van de provincie. De leden van Provinciale Staten worden één keer in de vier jaar gekozen door de burgers van de provincie.
  • Gedeputeerde Staten worden gekozen door Provinciale Staten. Zij zijn te vergelijken met het kabinet (ministers en staatssecretarissen) en met het College van Burgemeester en Wethouders in een gemeente.
  • De Commissaris van de Koning wordt, net als een burgemeester, niet gekozen maar benoemd door de Kroon (Koning en ministers).

 

Wat de Provincie precies doet, is best lastig te begrijpen. Dat komt doordat de Provincie vooral met bedrijven, organisaties en andere overheden zoals het Rijk ('Den Haag') en gemeenten samenwerkt. Niet echt met 'gewone' mensen.

De Provincie is vaak bezig met plannen voor de toekomst. Wat de Provincie precies doet, zie je dus niet altijd direct.

 

De Provincie heeft een aantal verplichte taken. 

  • Zo houdt de Provincie in de gaten of gemeenten goed met hun geld omgaan.
  • Ook zorgt de Provincie ervoor dat mensen zich aan milieuwetten houden.
  • Verder regelt de Provincie zaken die met meerdere gemeenten te maken hebben. Ze zorgt bijvoorbeeld voor provinciale wegen, die door meerdere gemeenten gaan.
  • Of ze moet een besluit nemen over een gebied dat in verschillende gemeenten ligt. Met die gemeenten samen bepaalt de Provincie dan of er in dat gebied huizen of bedrijven worden gebouwd of dat het een natuurgebied wordt.
  • De Provincie moet ook voor goed openbaar vervoer zorgen.
  • En heel belangrijk is ook de economie en veiligheid!

 

 

Share |

Uitgelicht


Zoeken