Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home / Beleid / Water

Water

 • Grondwaterbescherming
  Dagelijks gebruiken wij water voor te drinken, eten klaar te maken, te wassen, te poetsen enz. Ook de industrie en de landbouw vragen veel water. Schoon (drink)water is daarom van levensbelang. In Limburg wordt bijna al het water dat uit de kraan komt bereid uit grondwater.
  Om te voorkomen dat dit grondwater wordt vervuild heeft de Provincie rondom de plaatsen waar grondwater wordt opgepompt als milieubeschermingsgebied aangewezen. Hier wordt het grondwater extra beschermd en gelden er strengere regels ter bescherming van het grondwater dan in de rest van Limburg. Deze regeling is opgenomen in de Provinciale Milieuverordening Limburg.
  De milieubeschermingsgebieden ter bescherming van het grondwater zijn verdeeld in drie zones. Rondom de putten waaruit het grondwater wordt gewonnen ligt waterwingebied (of de 60-dagen zone). Rondom het waterwingebied ligt het grondwaterbeschermingsgebied (25-jaar zone). In Midden Limburg komen er in de ondergrond afschermende lagen voor die voorkomen dat het dat het daaronder voorkomende grondwater wordt vervuild. Rond de winningen die water uit deze lagen onttrekken is een gebied aangewezen waar dergelijke kleilagen niet mogen worden aangetast: de Roerdalslenk.
  In Limburg zijn er door de Provincie 31 waterwingebieden en 25 grondwaterbeschermingsgebieden aangewezen. U kunt ze herkennen aan het blauwe bord 'grondwaterbeschermingsgebied' dat u tegenkomt als u zo'n gebied binnenrijdt.

  Bij vervuiling in grondwaterbeschermingsgebieden waarschuw: (043) 389 77 00
 • Verdrogingsbestrijding
 • Stroomgebiedvisies

 • Water

  Heel veel onderwerpen vallen onder het thema waterbeleid. Van vergunningen, beregening in de landbouw, natte kelders tot Europese richtlijnen voor dijkveiligheid.
  Weet u niet bij wie u moet zijn voor uw vraag over water? Bel dan met het secretariaat van water, (043) 389 99 10. Zij helpen u graag verder.

Uitgelicht


Zoeken