Mobiliteitsmanagement

Pilot goederenvervoer Maastricht-Bereikbaar opent ogen deelnemers

De pilot goederenvervoer Maastricht-Bereikbaar die van augustus 2010 tot en met mei 2011 is uitgevoerd heeft deelnemers de ogen  geopend voor maatregelen om de bereikbaarheid te verbeteren. Langere zwaardere vrachtautocombinaties (LZVs), ook eco-combi’s genoemd, zijn bijvoorbeeld een alternatief voor reguliere vrachtauto’s bij grote omvangrijke goederenstromen binnen Nederland. Het gaat voornamelijk om goederenstromen vanaf de bedrijven richting logistieke (distributie)centra. Het verplaatsen van transport naar de dagrand- en nachtelijke uren biedt mogelijkheden voor dienstverleners. En we zien kansen voor het verschuiven van vervoer over de weg naar binnenvaart en spoor.

Pilot 8-tal bedrijven
Doel van de pilot was Maastricht bereikbaar houden en vooral de drukte op de A2 terug te dringen. Het project is uitgevoerd door Hogeschool Zuyd en Fontys ILEC bij acht bedrijven: Sappi, Mora, Mosa, Ankerpoort, Wessem Port Services, Steel Logistics, L'Ortye, en O-I Manufacturing.Heeft u ook interesse in de mogelijkheden om het transport over de weg te reduceren, met als doel om emissies, transporttijden en kosten te verminderen? Dan kunt u contact opnemen met de Kamer van Koophandel Limburg.

Kennisplatform
Door de pilot is er tevens een platform gecreëerd waar bedrijven kennis en ervaring uitwisselen over logistieke onderwerpen. Zo adviseerden ervaringsdeskundigen van Van Gansewinkel, Sabic, Transwide en Hartog & Bikker de projectdeelnemers over nachtdistributie, de implementatie van time-slots en de inzet van LZV's. Deelnemers zochten elkaar op om meer te weten over elkaars logistieke inspanningen en Hogeschool Zuyd en Fontys ILEC brachten kennis in. De deelnemers willen dit platform graag in stand houden en uitbreiden met nieuwe bedrijven, overheden en kennisinstellingen. Heeft u interesse om hier aan deel te nemen? stuur dan een mailtje naar pswinkels@limburg.kvk.nl en/of cdirks@limburg.kvk.nl.

De Provincie heeft dit project ondersteund in het kader van mobiliteitsmanagement goederenvervoer.

De Provincie zal de uitrol van de goede voorbeelden in Maastricht en de scan die in dit verband is opgesteld mede stimuleren.

Zoeken

Uitgelicht

Zoeken