Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home / Beleid / Jeugd en Jongeren

Jeugd en Jongeren

 • Jeugdmonitor

  De Limburgse Jeugdmonitor is ontwikkeld in samenwerking met de gemeenten en instellingen in de provincie Limburg en geeft beleidsinformatie over de Limburgse jeugd en het jeugd(zorg)beleid. De Limburgse Jeugdmonitor bevat informatie over de algemene situatie van de jeugd; de ontwikkeling en ontplooiing; en hulp bij problemen. De informatie wordt op een overzichtelijke wijze getoond en de gegevens kunnen - bijvoorbeeld per gemeente - met elkaar worden vergeleken. De Provincie Limburg heeft de rol op zich genomen om de komende jaren samen met de gemeenten en instellingen de Jeugdmonitor actueel te houden, van analyses te voorzien en verder te ontwikkelen.
 • Jeugdzorg

  Voor jongeren die hulp nodig hebben, is er gelukkig ook hulp. Verschillende hulpverleners en instellingen helpen jongeren om hun problemen op te lossen. Iedere school heeft wel iemand die kan bekijken wat er aan de hand is. En als dat niet het geval is, is er ook nog Bureau Jeugdzorg. Daar kun je altijd terecht met al je vragen. Samen met de hulpverleners wordt dan gekeken hoe de problemen het beste opgelost kunnen worden. Deze hulp noemen we Jeugdzorg.
  De jeugdzorg in Nederland wordt door de provincies betaald. De Provincie Limburg besteedt veel aandacht aan jeugdzorg. De Provincie vindt het belangrijk dat kinderen en jongeren samen met hun ouders zonder problemen kunnen opgroeien.
  Soms zijn problemen echter zo ernstig dat jongeren niet thuis kunnen blijven wonen. Dat is natuurlijk vervelend, maar soms is dat de beste oplossing voor een probleem. Zo iemand komt dan tijdelijk in een pleeggezin of internaat terecht. Maar meestal is dat niet nodig.
  Bij de jeugdzorg werkt de Provincie samen met de leraren in scholen, met jongerenwerkers en vrijwilligers en met kerken en moskeeën. Hoe meer mensen kunnen helpen, hoe sneller een probleem wordt opgelost.
  Jeugdzorg bestaat uit drie onderdelen: jeugdhulpverlening, jeugdbescherming en jeugdreclassering.

Uitgelicht


Zoeken