Minister Azerbeidzjan brengt werkbezoek aan Limburg

Azerbeidzjan’s minister van economische zaken en industrie, Shahin Mustafayev, minister Henk Kamp van economische zaken gedeputeerde Twan Beurskens openden vandaag in Maastricht een bijeenkomst waarin de handelsrelaties tussen Azerbeidzjan en Nederland en met name Limburg werden verstevigd. Een en ander vond plaats in de Maastricht School of Management.

De omvang van de handel met Azerbeidzjan is volgens minister Kamp op dit moment nog bescheiden, maar dat kan volgens hem snel veranderen. Het olierijke land in de Kaukasus kan Nederland gebruiken voor de olie- en gasdistributie in Europa. Daarnaast kan Azerbeidzjan volgens hem profiteren van onze kennis op het gebied van land- en tuinbouw. ,,We hebben wat dat betreft veel gemeen,” zei de minister.

Philips en het Limburgse fijnchemieconcern DSM investeren al flink in Azerbeidzjan. De minister roemde de bemoeienis van de Provincie Limburg om de relatie met Azerbeidzjan te verbeteren. ,,Limburg speelt een leidende rol in het versterken van deze relaties,” zei Kamp.

De gedeputeerden Twan Beurskens Bert Kersten hebben hierin vorig jaar samen met senator René van der Linden het voortouw genomen door een werkbezoek aan Azerbeidzjan te brengen. Circa honderd Limburgse bedrijven doen al zaken met dit land. Dan gaat het vooral om machine- en transportmiddelen en chemische producten. De invoer uit Azerbeidzjan bestaat vooral uit minerale brandstoffen. Daarnaast was het land in 2012 vertegenwoordigd op de wereldtuinbouwexpo Floriade in Venlo.

Azerbeidzjan telt tien miljoen inwoners. Olie en gas zijn er de belangrijkste inkomstenbronnen, maar het land streeft er naar hier minder afhankelijk van te worden door verbreding van de economische activiteiten. De intentie is uitgesproken om via een kantoor in de Innovatoren te Venlo de zakenrelaties met Nederland en de rest van Europa een extra impuls te geven.  Nederland onderhoudt al sinds 1991 politieke en economische betrekkingen met Azerbeidzjan. Premier Rutte sprak al met president Aliyev en voormalig minister Timmermans van Buitenlandse Zaken en Schultz van Infrastructuur bezochten het land ook al.

Werkbezoek Azerbeidzjan

Fotobijschrift:

Minister Henk Kamp van Economische Zaken en de gedeputeerden Twan Beurskens en Bert Kersten ontvingen vandaag met senator René van der Linden de delegatie uit Azerbeidzjan in de Maastricht School of Management.

Zoeken

Uitgelicht

Zoeken