Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home / Actueel / Nieuws- en persberichten / 2012 / Juli 2012 / Start voorloopbedrijf Intercity Heerlen-Aken dichterbij

Start voorloopbedrijf Intercity Heerlen-Aken dichterbij

Er is weer een belangrijke stap gezet op weg naar een doorgetrokken Intercityverbinding vanuit Eindhoven via Sittard en Heerlen naar Aken. Overheden en vervoerders zijn het eens over een taakverdeling die moet leiden tot een volwaardige IC verbinding. Daarmee wordt het mogelijk om snel te starten met een zogenaamd voorloopbedrijf. Dat gaat een eerste verbinding tussen Heerlen en Aken realiseren. Hierdoor kunnen alvast treinen op het traject gaan rijden. Als alles meezit, zal dat zijn in december 2013.

Overheden (Ministerie van I&M, Provincie, Parkstad Limburg, AVV/NVR) , spoorbeheerder (Prorail Regio zuid) en vervoerders (NS Rregio zuid) zijn het daarbij eens over samenwerkingsvorm en verantwoordelijkheidsverdeling. Er is nog aanpassing aan het spoor tussen Heerlen en Aken nodig. Zodra aan beide kanten van de grens ook de infrastructuur erop is ingericht, wordt de Intercityverbinding een feit. Ook zijn er nog twee samenwerkingsmodellen die verder uitgezocht worden.

 

 “Daarmee staan alle neuzen nu dezelfde kant op en is een belangrijke stap in dit dossier gezet”, zegt gedeputeerde Patrick van der Broeck. Dat het een hele klus wordt onderschrijft Van der Broeck:”Er is nog veel te regelen en af te stemmen, maar het uitgangspunt ligt er. We kunnen nu starten met een voorloopbedrijf en dat brengt de verbinding weer een stuk dichterbij. Een goede spoorverbinding is voor al deze partijen van belang. Als Provincie gaan we in ons coalitieakkoord uit van het ontwikkelen van goede internationale spoorverbindingen: van Maastricht naar Luik, via Eindhoven en Venlo naar Düsseldorf en via Heerlen naar Aken. Dit is niet alleen in het belang van de regio. Ook voor het ministerie is het goed dat er, voor een exportland als Nederland, goede internationale verbindingen zijn. Ook lokaal kan Parkstad profiteren van een vervoersmogelijkheid die qua wonen, werken en toerisme een meerwaarde levert voor de regio. Door een constructieve houding en goede samenwerking tussen overheden, spoorbeheerders en vervoerders kan dit mogelijk gemaakt worden”, aldus Van der Broeck.

Share |

Uitgelicht

Persdesk

Laatste nieuws Limburgs Parlement


Zoeken