Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home / Actueel / Nieuws- en persberichten / 2012 / April 2012 / Minister Hillen ontving plan voor kazerne van de toekomst in Weert

Minister Hillen ontving plan voor kazerne van de toekomst in Weert

Minister H. Hillen van Defensie heeft maandagmiddag 16 april 2012 het businessplan ‘KMS 2020 – Kazerne van de Toekomst’ voor de Koninklijke Militaire School (KMS) in Weert gekregen. Dat werd hem aangeboden door burgemeester Jos Heijmans van Weert.

Het businessplan is opgesteld door de provincie Limburg en de gemeente Weert om een krachtig alternatief te bieden om sluiting van de KMS tegen te gaan.

Het businessplan (pdf, 358 KB) wordt betrokken bij de hoorzitting van de vaste Kamercommissie voor Defensie op woensdag 25 april. Daarin wordt verder over het Herbeleggingsplan Vastgoed gesproken.

 

De voorgenomen sluiting van de Van Hornekazerne in Weert door de Minister van Defensie heeft ervoor gezorgd dat de gemeente Weert en de provincie Limburg de krachten hebben gebundeld. Zij denken een krachtig alternatief te hebben om sluiting tegen te gaan! Dit alternatief heet: KMS 2020 - Kazerne van de Toekomst.

 

Kazerne van de Toekomst

Het businessplan is een toekomstvisie voor een moderne kazerne die niet alleen een locatie is voor de opleidingen en trainingen van de onderofficieren van de landmacht, luchtmacht en marine, maar ook voor het onderwijs op MBO-niveau en de doorstroming naar het bedrijfsleven. Hiermee worden in tijden van bezuinigingen kennisoverdracht en vermaatschappelijking optimaal en duurzaam toegepast.

 

Met de KMS 2020 wordt niet alleen continuïteit gegeven aan de decennialange aanwezigheid van de KMS in Weert, maar ook de basis gecreëerd voor een moderne multifunctionele alliantie tussen defensie, onderwijs en bedrijfsleven.

 

Transformatie

De essentie van de vermaatschappelijking is de transformatie van de kazerne als min of meer gesloten bolwerk naar een situatie waarbij de KMS een open onderdeel wordt van de stad. Met als drijfveer functionele doelmatigheid maakt men efficiënt gebruik van opleidings- en andere voorzieningen in de stad en omgekeerd. Zodoende komt er letterlijk meer beweging van soldaten/scholieren naar de juiste (opleidings)locatie.

 

Lastenverlichting

Het financiële voordeel voor Defensie bedraagt over de periode van 2015 tot en met 2020 circa € 2,4 miljoen per jaar en in totaal ongeveer € 14,4 miljoen. Hiermee wordt ruimschoots voldaan aan de opdracht die de Minister van Defensie eind 2011 aan de regio gaf (lastenverlichting van € 1 miljoen per jaar).

 

Film

Ter ondersteuning van het businessplan is een korte film gemaakt over de ‘Kazerne van de Toekomst’. Die film is te zien op de website van de gemeente Weert. Daar is ook het Businessplan ‘KMS 2020 - Kazerne van de Toekomst’ te vinden. Zie www.weert.nl/kms

 

Bijgevoegd treft u een foto aan van de aanbieding van het businessplan ‘KMS 2020 – Kazerne van de Toekomst’. Op de foto van links minister Hillen en rechts burgemeester Heijmans. U mag de foto gebruiken, als u de naam van de fotograaf noemt. Dat is Jacques Zorgman.

2012

Share |

Uitgelicht

Persdesk

Laatste nieuws Limburgs Parlement


Zoeken